Németország katonai felszerelés mellett az élet kioltására alkalmas fegyvereket is szállít Irakba az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló kurd erőknek, Erről a német kormány döntött vasárnap este. A kormány döntése alapján a következő napokban Milan típusú kézi páncélelhárító fegyvereket, gépkarabélyokat és lőszert szállítanak a kurdoknak, a korábban ígért felszerelések - köztük járművek, sisakok és aknakereső berendezések - mellett.

A berlini vezetés hosszas mérlegelés után határozott, szakítva azzal az elvvel, hogy Németország nem szállít halálos fegyvert háborús övezetbe. A döntést azzal indokolják, hogy a szélsőségesek előretörése az egész közel-keleti régiót veszélyezteti. Azt is közölték, hogy a döntés nem precedensértékű.

Angela Merkel kancellár hétfőn a törvényhozás alsóháza, a Bundestag előtt indokolja majd a kormány döntését. Ezt helyzet súlyossága miatt teszi, jóllehet nem lenne köteles külön magyarázatot adnia a Németország és más államok közti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre.