Páncéltörőket küldenek a németek a kurdoknak

Vágólapra másolva!
Félretették a régi elvet, hogy nem szállítanak fegyvert háborús övezetbe.
Vágólapra másolva!

Németország katonai felszerelés mellett az élet kioltására alkalmas fegyvereket is szállít Irakba az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló kurd erőknek, Erről a német kormány döntött vasárnap este. A kormány döntése alapján a következő napokban Milan típusú kézi páncélelhárító fegyvereket, gépkarabélyokat és lőszert szállítanak a kurdoknak, a korábban ígért felszerelések - köztük járművek, sisakok és aknakereső berendezések - mellett.

A berlini vezetés hosszas mérlegelés után határozott, szakítva azzal az elvvel, hogy Németország nem szállít halálos fegyvert háborús övezetbe. A döntést azzal indokolják, hogy a szélsőségesek előretörése az egész közel-keleti régiót veszélyezteti. Azt is közölték, hogy a döntés nem precedensértékű.

Angela Merkel kancellár hétfőn a törvényhozás alsóháza, a Bundestag előtt indokolja majd a kormány döntését. Ezt helyzet súlyossága miatt teszi, jóllehet nem lenne köteles külön magyarázatot adnia a Németország és más államok közti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre.