A Scotland Yard cáfolja az újabb terrorfenyegetést

A police support officer walks past a sign outside New Scotland Yard, the headquarters of the Metropolitan Police, in central London on January 11, 2013,  following the report by the Metropolitan Police and NSPCC (National Society for the Prevention of Cr
Őrt állnak
Vágólapra másolva!
Terrortámadási figyelmeztetés terjedt el futótűzként a londoni közösségi portálokon, a riasztást azonban a Scotland Yard szóvivője hétfőn hamisnak minősítette.
Vágólapra másolva!

A közösségi portálokon elterjedt híresztelés szerint a londoni rendőrséghez olyan értesülések futottak be, hogy nagyszabású merényletsorozat készül még a hét első felében a londoni metróhálózat ellen.

Ezrek osztották meg

A figyelmeztetés szerint – amelyet ezrek osztottak meg a különböző közösségi és üzenő portálokon – a támadás a londoni bevásárló és színházi negyed, a mindig zsúfolt West End környékén várható, ezért mindenki kerülje a városrészt kiszolgáló metróvonalakat. Ebben a negyedben találhatók London leglátogatottabb turistacélpontjai, köztük a Piccadilly, a Soho és az Oxford Street környéki nagyáruházak.
A felhívás szerint a Scotland Yard hétfő reggeltől szolgálatra rendelte be mindegy egyes rendőrét a fenyegetés miatt.

Őrt állnak Forrás: AFP/Carl Court

Egyértelmű átverés

A Scotland Yard szóvivője ugyanakkor hétfői nyilatkozatában "egyértelmű átverésnek" nevezte az ismeretlen eredetű riasztást. Hasonló közleményt adott ki a Twitter-portálon Paul Brogden főfelügyelő, a brit közlekedési rendőrség londoni parancsnoka. Brogden szerint a közösségi portálok "tele vannak mindenféle híresztelésekkel" a londoni metrót fenyegető merényletről, ám ezt semmiféle konkrét értesülés nem támasztja alá.

Pénteken emeltek a készültségi szinten

Az álriasztás elterjedésének előzményeként a brit kormánya múlt héten pénteken a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. Az intézkedés értelmében az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

Már csak egy szint maradt

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány konkrét értesüléseket kap egy küszöbönálló merénylet terveiről.
Theresa May brit belügyminiszter a készültségi fokozat emeléséhez fűzött nyilatkozatában mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Londonnak jelenleg ilyen konkrét értesülései nincsenek; az intézkedést a szíriai és az iraki fejlemények indokolják, mivel az ott tevékenykedő szélsőséges csoportok terrortámadásokat terveznek a Nyugat ellen.

Az Iszlám Államtól tartanak

David Cameron miniszterelnök nem sokkal későbbi nyilatkozata szerint a készültségi szint emelését az indokolta, hogy az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges milícia brutalitása közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.