Az ebola után most éhezés fenyegeti Nyugat-Afrikát

Kongó, ebola
Vendors sell bush meat, 10 November 2004 at the market in Mbomo. Just a year ago this African village was clutched in the grip of the deadly virus Ebola which claimed 35 lives. The disease is highly infectious and easily transmitted through contact with the blood and other bodily fluids of victims, even when they are dead. One of the likely origins of the virus was eating dead animals Monkey meat is not sold, since the ebola virus epidemic. Locals seemed to have learned the lessons taught by authorities in the capital Brazzaville, or by the Red Cross and relief aid workers. "We don't eat monkey meat and we don't collect dead meat any more," villagers chorused. One of the dangers has been eating dead animals found in the forest such as gorillas, considered the likely origin of the virus jumping to humans. AFP PHOTO/ALEXANDRA LESIEUR
Vágólapra másolva!
Veszélyezteti a betakarítást, és az egekbe emelte az élelmiszerek árát az eddig legsúlyosabb ebolajárvány Nyugat-Afrikában – figyelmeztetett a FAO. A helyzet a közeljövőben ráadásul tovább romolhat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete különösen a három leginkább érintett ország – Libéria, Sierra Leone és Guinea – helyzetére hívta fel a figyelmet.

Az ebolajárvány márciusi kitörése óta korlátozzák az emberek szabad mozgását, bizonyos területeket karantén alá helyeztek, emiatt az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek. Ennek eredményeként élelmiszerhiány alakult ki, az árak pedig meredeken emelkednek.

Sokan éheznek

Vincent Martin, a FAO helyi kirendeltségének vezetője emlékeztetett, hogy az érintett országokban sokan már a járvány kitörése előtt is a jövedelmük nyolcvan százalékát élelmiszerre költötték – az árak emelkedésével számukra az étel gyakorlatilag elérhetetlenné vált.

Figyelmeztetett, hogy az élelmiszerválság nehezítheti a járvány elleni küzdelmet is.

A vadhús sokak alapvető élelme, de az ebolaveszély miatt betiltották Forrás: AFP/Alexandra Lesieur

Nem lesz, aki arasson

Gyorsan közeledik a rizs és a kukorica betakarításának ideje, ám nem lesz elég munkaerő, mivel korlátozták az emberek szabad mozgását.

Gondok lesznek a pálmaolaj, kakaó és gumi begyűjtésével is, és a legszegényebbek szinte egyetlen bevételi és táplálékforrásukat is elveszítették azzal, hogy a hatóságok betiltották vadállatok húsának fogyasztását.

Leállt az import

A határok lezárása és a kereskedelem korlátozása tovább csökkentette az élelmiszermennyiséget, mindhárom ország behozatalra szorul ugyanis gabonafélékből. A magasabb szállítási költségek ráadásul további áremelkedéshez vezettek – emlékeztetett a Reuters.

A manióka ára például 150 százalékkal emelkedett augusztus első heteiben a monroviai piacon.

Az ENSZ Világélelmezési Programja és a FAO már jóváhagyott egy 65 ezer tonnás rendkívüli élelmiszersegélyt az ebolajárvány által veszélyeztetett 1,3 millió ember számára.