Az ebola után most éhezés fenyegeti Nyugat-Afrikát

2014.09.02. 10:56

Veszélyezteti a betakarítást, és az egekbe emelte az élelmiszerek árát az eddig legsúlyosabb ebolajárvány Nyugat-Afrikában – figyelmeztetett a FAO. A helyzet a közeljövőben ráadásul tovább romolhat.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete különösen a három leginkább érintett ország – Libéria, Sierra Leone és Guinea – helyzetére hívta fel a figyelmet.

Az ebolajárvány márciusi kitörése óta korlátozzák az emberek szabad mozgását, bizonyos területeket karantén alá helyeztek, emiatt az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek. Ennek eredményeként élelmiszerhiány alakult ki, az árak pedig meredeken emelkednek.

Sokan éheznek

Vincent Martin, a FAO helyi kirendeltségének vezetője emlékeztetett, hogy az érintett országokban sokan már a járvány kitörése előtt is a jövedelmük nyolcvan százalékát élelmiszerre költötték – az árak emelkedésével számukra az étel gyakorlatilag elérhetetlenné vált.

Figyelmeztetett, hogy az élelmiszerválság nehezítheti a járvány elleni küzdelmet is.

A vadhús sokak alapvető élelme, de az ebolaveszély miatt betiltottákForrás: AFP/Alexandra Lesieur

Nem lesz, aki arasson

Gyorsan közeledik a rizs és a kukorica betakarításának ideje, ám nem lesz elég munkaerő, mivel korlátozták az emberek szabad mozgását.

Gondok lesznek a pálmaolaj, kakaó és gumi begyűjtésével is, és a legszegényebbek szinte egyetlen bevételi és táplálékforrásukat is elveszítették azzal, hogy a hatóságok betiltották vadállatok húsának fogyasztását.

 

Leállt az import

A határok lezárása és a kereskedelem korlátozása tovább csökkentette az élelmiszermennyiséget, mindhárom ország behozatalra szorul ugyanis gabonafélékből. A magasabb szállítási költségek ráadásul további áremelkedéshez vezettek – emlékeztetett a Reuters.

A manióka ára például 150 százalékkal emelkedett augusztus első heteiben a monroviai piacon.

Az ENSZ Világélelmezési Programja és a FAO már jóváhagyott egy 65 ezer tonnás rendkívüli élelmiszersegélyt az ebolajárvány által veszélyeztetett 1,3 millió ember számára.