Az FBI is keresi a hírességek pucér fotóival visszaélő hackert

2014.09.02. 07:28

Az FBI is keresi a hackert, aki híres színésznők és celebek meztelen fotóit szerezte meg és tette közzé. Az érintettek egy része elismerte a képek valódiságát, mások szerint hamisítványok. 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekacsolódott hétfőn annak a hackernek a keresésébe, aki feltehetőleg az Apple internetes tároló-szolgáltatása, az iCloud feltörésével világszerte ismert női sztárok meztelen fotóit töltötte fel a világhálóra.

A hacker állítólag száz színész- és énekeső, valamint modell képeihez jutott hozzá. Olyanokéhoz, mint Jennifer Lawrence, Ariana Grande, Mary Elizabeth Winstead, Kate Upton, Lea Michelle, Rihanna, Victoria Justice, Kirsten Dunst, Kristen Ritter, Yvonne Strahovski, Bar Rafaeli, Cara Delevingne, Kim Kardashian, Mary-Kate Olsen és mások.

Igaz, hamis

Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence ügynöke és Mary Elizabeth Winstead valódinak, mások viszont hamisítványnak minősítették a felvételeket. A fotókat vasárnap kiszivárogtató bloggerek valamint közösségioldal-felhasználók jó része hétfőn megszüntette a felvételekhez vezető linkeket.

Ilyen eset nem most fordult elő először. 2012-ben a floridai Christopher Chaneyt 10 éves szabadságvesztésre ítélték, amiért feltörte a szórakoztatóipar 50 ismert személyiségének elektronikus levelezését és személyes adatokat, valamint meztelen fotókat lopott mások mellett Scarlett Johanssontól, Mila Kunistól és Christina Aguilerától. Chaneyt az FBI Hackerazzi fedőnevű művelete segítésével sikerült kézre keríteni.

A celebek elleni első ismertté vált jelentősebb hackertámadás 2005-ben történt Amerikában: akkor Paris Hilton telefonjáról sikerült felvételeket ellopni.