Egyetlen nap alatt 15 ukrán katona esett el Kelet-Ukrajnában

2014.09.02. 15:57

A döntésekért való személyes felelősség hiánya és a gondatlanság miatt súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában – állítja az egyik önkéntes alakulat vezetője. A harcokban egyetlen nap alatt az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el, és 49 sebesült meg.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy egyre nagyobb a „szakadék” a különböző egységek parancsnokai és a terrorellenes művelet (ATO) vezetése között. „Röviden szólva: bennünket a vágóhídra küldtek, de ezért senkit sem büntettek meg” – jegyezte meg nyilvánvalóan a Donyeck melletti Ilovajszk városánál elszenvedett súlyos veszteségekre utalva.

Szemencsenko szerint nincs koordinálás, teljes az összevisszaság a különböző fegyvernemek tevékenységének összehangolása tekintetében. A katonák ellátásában korrupció és káosz uralkodik. „Az ukrán hadsereget önkéntesek öltöztetik és etetik” – fogalmazott.

Az önkéntesek egyik parancsnoka a koordinációt hiányoljaForrás: AFP/Anatolii Stepanov

A varázsigék nem működnek

Úgy véli, hogy addig nem lesz lényeges változás, amíg nem cserélik le azokat az embereket, akik sikertelenek a harctéren, amíg nem változtatnak a játékszabályokon, azaz a bűncselekményeket elkövetőket nem büntetik meg, nem kezdenek el működni a kémelhárító szervezetek, és nem szűnik meg az állampolgárok „ostoba dezinformálása”.

„Az olyan varázsigék, hogy ’íme, most győzünk’, nem működnek, ez nem több mint ráolvasás” – fogalmazott.

Jönnek a partizánok

Alapvetően jó ötletnek nevezte partizánegységek felállítását, amiről hétfő este Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője beszélt kijevi sajtótájékoztatóján a vezérkar terveit ismertetve. Szemencsenko ugyanakkor hozzáfűzte, nem világos, hogy ezeket a csapatokat ki és milyen rendszer alapján fogja koordinálni.

Hiába tagadják az oroszok, hogy beavatkoznak a harcokba, Vlagyimir Putyin elnök nem igazán népszerű UkrajnábanForrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Jelentős veszteségek

Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el és 49 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban – jelentette be Liszenko. A Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosánál három támadás érte hétfőn az ukrán egységeket. Mindhármat visszaverték, egy ukrán határőr harc közben életét vesztette. 

A szóvivő szavai szerint az elmúlt egy nap alatt 50 „ellenséget” semmisítettek meg a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők, valamint egy Grad rakéta-sorozatvetőjüket.

Újabb vereségek

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója az Ötös ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva beismerte, hogy a fegyveres erők vereséget szenvedtek a Donyeck megyei Amvroszijivkánál, és a stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton, amely Donyeck és Luhanszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekszik.

A hírek a két térség elvesztéséről már egy hete keringtek az ukrán médiában, de az RNBO még most sem erősítette meg - emlékeztetett az MTI.

A donyeckiek egyre gyakrabban menekülnek a pincébe a légitámadások elől. A betegek a kórház alagsorában találnak menedéketForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A donyecki repülőteret egyelőre tartják

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint a donyecki repülőteret egyelőre a szakadárok állandó támadásai ellenére tartják az ukrán katonák. Erről egy ott tartózkodó katona beszélt a hírportálnak.

Az ukrán Szabadság Rádió keddi jelentése szerint előző nap egy ukrán katonai konvojt támadás ért Donyeck megye északi részén, Szlovjanszk városánál. A területet már több hónapja visszafoglalták a szakadároktól és az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. Veszteségekről a híradásban nem számoltak be.

Rengetegen estek fogságba

Liszenko beszámolt arról is, hogy orosz katonákat láttak mindkét lázadók kezében lévő nagyvárosban – Luhanszkban és Donyeckben –, valamint Kelet-Ukrajna egyéb területein. Az információt független forrásokból nem erősítették meg – emlékeztetett a Fox News.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy az utóbbi napok harcai során 680 katona esett fogságba Donyeck megyében. Volodimir Ruban, a fogolycseréért felelős központ vezetője elmondta, hogy nyolcvan százalékuk Ilovajszknál került a lázadók kezére.