Jót tett a Hamász népszerűségének a gázai háború

izrael palesztin konfliktus, rakéták
TOPSHOTS A ball of fire is seen following an early morning Israeli air strike, on July 11, 2014, on Rafah in the southern of Gaza strip. Israeli warplanes kept up deadly raids on Gaza but failed to stop Palestinian militants firing rockets across the border, as the United States offered to help negotiate a truce. AFP PHOTO / SAID KHATIB
Vágólapra másolva!
Drámai mértékben megnövekedett a Hamász népszerűsége Ciszjordániában és a Gázai övezetben az Izrael elleni harcok befejezése óta.
Vágólapra másolva!

A palesztinok 61 százaléka a Hamász vezetőjére, Iszmail Hanijére szavazna, ha ma tartanák az elnökválasztást – derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Palestinian Center for Policy and Survey Research készített.

A Palesztin Hatóság jelenlegi elnökének, Mahmúd Abbásznak a támogatottsága 32 százalékra csökkent – számolt be az eredményről az amerikai AP hírügynökség.

Az izraeli légitámadások súlyos károkat okoztak a Gázai övezetben Forrás: AFP/Said Khatib

A harcot választanák

A felmérésből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a megkérdezettek többsége szeretné, ha Ciszjordániában is inkább a Hamász hozzáállását alkalmaznák, vagyis fegyverrel vennék fel a harcot Izraellel.

Nyolc éve most fordul elő először, hogy a palesztinok többsége a Hamász vezetőjét támogatja. A felmérést végző intézet azonban figyelmeztet, hogy ez a vélemény a következő hónapokban megváltozhat, ahogyan az korábban is történt az izraeli-palesztin konfliktusok után.

A felmérést 1270 ember megkérdezésével végezték, a hibahatár 3 százalék.