A meglepett kirándulók és a majmot követő emberek majdnem egy órán át szaladgáltak, hogy a papírpénzt összeszedjék az észak-indiai Himácsal Prades tartomány fővárosában, Simlában.

A beszámolók szerint a majom élelmet keresett egy házban, a közelben húzódó erdő mellett, és amikor nem talált, elemelt helyette tízezer rúpiát (40 ezer forintot). 

A tartományban mintegy 300 ezer majom él, Simlá hagyományosan az állatok paradicsomának számít. A makákókat a hinduk szentnek tartják, gyakran etetik is őket. Az utóbbi időben azonban egyre több galibát okoznak: elpusztítják a termést, ételért a lakosokra támadnak, megharapják a gyerekeket. Himácsal Prades vezetése ezért veszélyesnek nyilvánította őket.

Egyesével hajigálta

A pénzszóró majmot először egy bádogtetőn vették észre, nála volt egy köteg bankjegy, ezután kezdte a papírpénzt játékosan, egyesével eldobálni. Ahogy az emberek nekiláttak összeszedegetni, a majom átmászott egy fára, a pénzszórást azonban folytatta, sokan ezért futva követték, hogy felkapkodhassák az égből hulló bankjegyeket.

„A nagy figyelemtől megilletődött állat végül bevette magát a sűrű fenyvesbe, a dobálást azonban nem hagyta abba, ezért természetesen a pénzszedők is utána mentek” – mesélte Amit Kanvar, az egyik szemtanú. 

Idén ez már a második ilyen eset Simlában: februárban szintén egy családi otthonból elemelt bankjegyköteget „osztogatott” egy másik majom a város egy forgalmas utcáján – emlékeztetett a BBC.