Felveszik a gúnyolódó tüntetőket

2014.09.02. 12:54

Testre szerelt kamerát kapnak a fergusoni rendőrök. A felszerelés ajándék két cégtől, és már ki is próbálták a tüntetéseken.

A Missouri állambeli St. Louis peremvárosa három hete került bele a hírekbe, amikor egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tinédzsert. A gyilkosság erőszakos tüntetésekhez vezetett.

A fergusoni rendőrök ezentúl testre szerelt kamerákat használnak – az ötven darab készüléket két cég adományozta a testületnek. A hétvégi tüntetésen már fel is „avatták” a kamerákat, amelyek Tom Jackson rendőrfőnök szerint nagyon jó minőségű felvételeket készítettek a rendőröket gúnyoló tiltakozókról.

„Nagyon élvezik a dolgot, próbálnak minél inkább hozzászokni a használatukhoz” – idézte a Fox News a rendőrfőnököt.

A vádak szerint a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazottForrás: AFP/Scott Olson

Egyre többen sürgetik

Michael Brown meggyilkolása óta egyre többen sürgetik az Egyesült Államokban, hogy a rendőrök viseljenek kamerát, mert a felvételek segítségével könnyebben meg lehetne állapítani, hogy az állampolgárok jogosan vádolják-e az egyenruhásokat jogsértéssel.

„Bárhová is megyek, manapság minden embernek van kamerája, a rendőrök pedig hátrányos helyzetben vannak – figyelmeztetett Claire McCaskill, Missouri állam demokrata szenátora. – Bárki felveheti ugyanis egy-egy jelenet végét, míg az elejét nem. Ennek alapján pedig az a benyomás alakulhat ki, hogy a rendőr túlreagálta a dolgokat, holott lehetséges, hogy ez nem igaz.”

Visszaüthet

Néhány rendőrségi vezető és polgárjogi aktivista azonban figyelmeztet, hogy a dolog visszaüthet. Mivel pontosan nem szabályozták a kamerahasználatot, így az végeredményben alááshatja az eredeti célt – vagyis az elszámolhatóságot.