Putyin szavait magyarázza a Kreml

2014.09.02. 19:53

Vlagyimir Putyin nyilatkozatának teljesen más értelme volt – mondta Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó. Szerinte csak kiragadtak az orosz elnök kijelentéséből. Putyin állítólag azt mondta: két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja. 

„Barroso átlépett egy határt”

Usakov szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pontatlan idézett Putyintól. „Ez nem korrekt, és túllép a diplomácia gyakorlat keretein. Nem méltó egy komoly politikushoz” - idézte Ria Novosztyi hírügynökség Usakovot, aki azonban azt nem mondta el, hogy az orosz elnök pontosan hogyan fogalmazott. 

Putyin a szankciók mondhatta ezt

A Spiegel Online német hírportál hétfőn brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz államfő Barrosóval folytatott telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy „két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja”. A német lap szerint Putyin ezzel azt akarta kifejezni, hogy az EU-nak nem kellene őt provokálnia az uniós szankciók kiterjesztésével. A beszélgetést az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, aki az orosz katonák határon átnyúló, Ukrajna délkeleti régióját érintő tevékenységére akart kérni magyarázatot. 

Ismét cáfolták a csapatok bevonulását

Jurij Usakov most is cáfolta azokat a kijevi és nyugati bejelentéseket, hogy Oroszország csapatokat vezényelt Ukrajna keleti részébe, ahol súlyos harcok dúlnak az ukrán fegyveres erők és a Moszkva-barát szakadárok között. Usakov felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy Moszkvában ezt már számtalanszor cáfolták.