Védőruháért és több pénzért sztrájkolnak a legnagyobb libériai kórház ápolói

2014.09.02. 06:47

Sztrájkolnak az ápolók a legnagyobb libériai kórházban. Védőfelészerelést akarnak és magasabb fizetést. Az Ebola-járványtól tartanak.

Határozatlan idejű sztrájkot kezdtek a legnagyobb libériai kórház nővérei és ápolói jobb fizetést és felszerelést követelve, miközben tovább tombolt az Ebola-járvány. A monroviai John F. Kennedy Kórház munkatársainak szóvivője közölte, csak akkor folytatják a munkát, ha védőöltözetet és jobb fizetést kapnak, mert az életüket kockáztatják. A járvány kitörése óta sok orvos és ápoló fertőződött meg, mert védőöltözet nélkül voltak kénytelenek kezelni az ebolás betegeket.

Az intézmény vezetése egyelőre nem reagált a munkabeszüntetésre. Az egészségügyi személyzetet fenyegető veszélyek miatt a kórházat júliusban átmeneti időre bezárták.

1500 halott

Egy hosszabb sztrájk jelentősen hátráltatná a halálos vírus elleni harcot a nyugat-afrikai országban. A testnedvek útján terjedő betegségben eddig több mint 1500-an haltak meg a térségben, közülük hétszázan Libériában. Az áldozatok nagyjából 10 százaléka volt orvos, ápoló vagy nővér.

Közben az elefántcsontparti kormány részben feloldotta a Guineával és Libériával közös határára vonatkozó zárlatot, és engedélyezte, hogy humanitárius folyosókon segélykonvojok menjenek a két országba.    

Elefántcsontpart augusztus 22-én zárta le határait, hogy megakadályozza a járvány továbbterjedését. Az Egészségügyi Világszervezet bírálta a lépést, mondván, hogy a járvány már így is jelentős károkat okozott az érintett országok gazdaságában és amúgy is rossz egészségügyi rendszerében.