Kijev csapatainak visszavonását sürgetik a felkelők

Vágólapra másolva!
A donyec-medencei felkelők felhagynának a harcokkal, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől, vagy az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” területéről - jelentette ki a Donyec-medence népfelkelőinek parancsnoka reagálva Vlagyimir Putyin orosz államfő béketervére. 
Vágólapra másolva!

Van esély a békére

Miroszlav Rudenko az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán csapatok visszavonása esetén „nem lesz semmi értelme a konfliktus erőszakos megoldásának, és akkor természetesen nem fogunk harcolni”. A délkelet-ukrajnai felkelővezér azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szembenálló felek kicseréljék egymással minden foglyukat.

Nem kérnek Ukrajna gyámságából

Andrij Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnök-helyettese kedden Moszkvában azt mondta, hogy nem az Ukrajnán belüli föderációban képzelik el a szakadár terület helyét. „Semmilyen ukrajnai föderációról nincs szó, ez az alap, ebből indulunk ki” - hangsúlyozta. „A másik, hogy be kell szüntetni a háborút” - tette hozzá.

Pénteken ismét tárgyalnak

Az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport tagjai hétfőn Minszkben eredménytelenül tárgyaltak, de akkor abban állapodtak meg, hogy pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.