A lefejezéssel fenyegetett britet is próbálták kiszabadítani

2014.09.03. 10:24

Az amerikai kommandósok James Foley-val együtt próbálták kiszabadítani a nyáron azt a brit túszt is, akinek a lefejezésével fenyegetőzik az Iszlám Állam. Közben az is kiderült, hogy a Steven Sotloff kivégzéséről készült videó véletlenül idő előtt került ki a világhálóra.

A Sotloff lefejezéséről készült videó végén mutattak egy másik túszt is, mint az Iszlám Állam következő áldozatát. Mint kiderült, David Cawthorne Haines segélymunkásról van szó, akit 2013 augusztusában raboltak el Aleppo közelében – számolt be a Washington Post. A férfi korábban a brit fegyveres erőknél szolgált.

A brit Daily Mail értesülése szerint Hainest is ki akarták szabadítani az amerikai hadsereg különleges erői a nyár elején, amikor megpróbálták megmenteni az elsőként kivégzett James Foley-t. Az akció azonban nem járt sikerrel, mert a dzsihádisták új helyre vitték át a túszokat.

Az Iszlám Állam azzal fenyeget, hogy David Cawthorne Haines lesz a következőForrás: AFP/Ho

London nem tárgyal a terroristákkal

A brit kormány ugyanazt az elvet követi, mint az amerikaiak – nem tárgyal a terroristákkal. A brit sajtó a család kérésére nem is hozta nyilvánosságra a halállal fenyegetett túsz nevét.

A hatóságok azonban állandó kapcsolatban vannak Haines családjával, és mindenben igyekeznek a segítségükre lenni. David Cameron kormányfő értesülések szerint az elmúlt hónapokban több titkos válságtanácskozást is tartott a biztonsági kabinettel arról, hogyan érhetnék el Haines szabadulását.

Korábban ment ki a video, mint tervezték

Az Iszlám Állam elismerte, hogy a Steven Sotloff kivégzéséről készült videó a tervezettnél korábban került fel a világhálóra, így nem is kapták meg előre az iszlamista oldalak – számolt be a brit Daily Mail. A felvételt a szervezet egyik Twitter-oldaláról osztották meg, majd megpróbálták visszavonni.

Nő a nyomás Cameronon

A fenyegetés miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik majd a kormányfőre annak érdekében, hogy vesse be a légierőt, és az amerikaiakkal együtt mérjen csapásokat az Iszlám Állam állásaira Irakban és Szíriában.

Cameron a dzsihádisták iraki előretörése és a menekültválság miatt már korábban sem zárta ki a katonai csapások lehetőségét, és a kormányzat komoly szigorításokat vezetett be és újabbakat is tervez, hogy megakadályozza brit állampolgárok csatlakozását az Iszlám Államhoz, illetve a harcosok hazatérését.

David Cameron a biztonsági kabinettel tárgyal majd arról, hogyan továbbForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Nyolcvan újságírót raboltak el

A feltételezések szerint az Iszlám Állam még legalább két amerikait tart túszként. Szíriában több mint hetven újságíró halt meg, és nyolcvanat elraboltak a polgárháború 2011-es kitörése óta – emlékeztetett a brit Independent.

Obama újabb erősítést küld Bagdadba

Barack Obama újabb mintegy 350 katonát vezényelt Bagdadba, az Egyesült Államok ottani nagykövetsége védelmének megerősítésére. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivőjének bejelentése szerint ezzel mintegy 820-ra emelkedett az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák száma, akik közül 405-öt küldtek oda a diplomáciai misszió biztonságának megerősítésére.

A Fehér Ház azt is közölte, hogy az Iszlám Állam elleni „erősebb regionális partnerség kiépítése érdekében” Obama hamarosan a térségbe küldi John Kerry külügyminisztert és Lisa Monaco terrorelhárítási elnöki tanácsadót. A kommüniké rámutatott, hogy az elnök a NATO-csúcson is konzultációkat folytat majd a szövetségesekkel a terrorista erőkkel szembeni fellépésről és egy átfogó stratégiáról.

Az Iszlám Állam kérkedik a brutalitásával, nyilvánosságra hozzák a kivégzésekről készített képeketForrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/-------------------

Folytatódnak a légicsapások

Az Egyesült Államok fegyveres erőnek Központi Parancsnoksága (CENTCOM) közölte, hogy egy amerikai légicsapás az Iszlám Állam 16 páncélozott járművét semmisítette meg vagy rongálta meg a moszuli gát közelében. A hétfői akcióban vadászgépek és csatarepülőgépek vettek részt.