Minden, amiről írok, igaz

HORIZONTAL PORTRAIT COMPAGNON FIRST LADY (FILES) A picture taken on May 7, 2013 in Paris, shows French President's then partner Valerie Trierweiler in the gardens at the Elysee presidential palace. France's scorned former first lady Valerie Trierweiler is
Valerie Trierweiler
Vágólapra másolva!
Könyvet írt Francois Hollande francia elnök volt élettársa, Valérie Trierweiler az államfővel töltött szenvedélyes és féltékenységgel teli csaknem tíz évről, valamint szakításuk részleteiről. A Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című kötet csütörtökön jelenik meg.
Vágólapra másolva!

A 320 oldalas kötetből a Paris Match című magazin szerdán közölt részleteket, ennél a lapnál dolgozik újságíróként a volt first lady. "Minden, amiről írok, igaz. Az Élysée-palotában időnként úgy éreztem magam, mintha riporton lennék. Túl sokat szenvedtem a hazugságtól ahhoz, hogy én is elkövessem" - olvasható a legnagyobb titokban készült, 200 ezer példányban megjelenő kötet borítóján.

Valérie Trierweiler Forrás: AFP/POOL/Thomas Samson

Nem lett népszerű

Az elegáns, klasszikus stílusú, hosszú, szőkésbarna hajú, 49 éves újságírónő 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a nem hivatalos poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. A kezdetektől jelezte, hogy véleményét mindig ki fogja mondani, újságírói munkájával nem hagyott fel, de már nem politikai cikkeket, hanem kulturális recenziókat publikált. A kötetből az is kiderül, hogyan szerzett a volt first lady januárban tudomást arról, hogy Hollande-nak viszonya van Julie Gayet színésznővel.

Megcsalták

"A Julie Gayet-hír vezető hír a reggeli műsorokban. Kiborulok, nem bírom ezt hallani, a fürdőszobába sietek. Felkapom a kis műanyag zacskót, amelyben az altatók vannak. Francois követ. Megpróbálja kivenni a kezemből a zacskót. Beszaladok a szobába. Elkapja a zacskót, amely elszakad. A gyógyszerek szétgurulnak az ágyon és a földön. Sikerül néhányat összeszednem. Beveszek annyit, amennyit csak tudok. Aludni akarok. Nem akarom átélni az órákat, amelyek most következnek. Érzem a szélvihart, amely le fog rám csapni, és nincs erőm ellenállni. Menekülni akarok. Elájulok" – írja a könyvben Hollande volt élettársa.

Valérie Trierweiler ezt követően néhány napra kórházba került. Az államfő alig két héttel a titkolt viszonyát leleplező cikk megjelenését követően, január 25-én bejelentette, hogy különvált Valérie Trierweilertől, akivel hivatalosan 2007 óta élt együtt. Azóta Hollande nyilvánosan mindig egyedül jelent meg, és nem ismeretes, hogy jelenleg milyen viszonyban áll Julie Gayet-val.

Újabb részletek

A Paris Match még három részletet közölt a kötetből. Az egyik Hollande első reakcióját ismerteti, amikor a jövőbeni államfő 2011-ben megtudta, hogy a párton belüli legfőbb riválisát, Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap akkori főigazgatóját nemi erőszak kísérletének vádjával New Yorkban őrizetbe vették. Egy másik Michelle Obama féltékenységét tárgyalja. "Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen féltékeny" – írja Trierweiler, amikor az amerikai elnök a dán miniszterelnök asszonnyal, Helle Thorning-Schmidttel készített szelfiket Nelson Mandela temetésén. Egy harmadik epizód pedig arról szól, hogyan jelent meg Ségolene Royal, Hollande volt élettársa és négy gyermekének anyja egy étteremben éppen akkor, amikor az újságírónő kettesben ott vacsorázott a férfival.

Az elnök nem tudta

A francia elnöki hivatalban azt állítják, hogy csak kedden, a sajtóból értesültek a könyv megjelenéséről. A Le Parisien című fővárosi napilap szerint a kötet "egy sértett nő bosszúja", amely fölindulást fog okozni az Élysée-palotában, és hatalmas médiavisszhangja lesz. Valérie Trierweiler nem az első volt first lady, aki könyvet írt az elnök mellett töltött éveiről. 2013-ban Nicolas Sarkozy volt felesége, Cécilia Attias adott ki könyvet az Élysée-palotában töltött néhány hónapjáról és szakításáról az akkori államfővel, akitől nem sokkal a megválasztása után vált el.