A NATO összezár Ukrajna mögött

Vágólapra másolva!
Ukrajna a NATO kétnapos csúcstalálkozójának kiemelt témája. Petro Porosenko elnök beszámol majd Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszéléseiről. A NATO várhatóan növeli majd katonai jelenlétet a keleti tagországokban.
Vágólapra másolva!

Az állam-, illetve kormányfők készültségi akciótervet fogadnak el, amelynek alapján az egyes tagországok rotációs alapon folyamatosan több ezer katonát tartanak majd a balti államokban, Lengyelországban és Romániában, radikálisan csökkentik a NATO gyorsan reagáló erőinek riasztási idejét, illetve sűrűbben és intenzívebben fogják gyakorlatoztatni az egységeket.

Lavrov óva inti a NATO-t

Ukrajna NATO-tagságának szorgalmazása kisiklathatja a békefolyamatot – figyelmeztetett Szergej Lavrov az Európa Tanács főtitkárával tartott moszkvai találkozóján.

Az orosz diplomácia vezetője arra szólított fel, hogy külföldön hagyjanak fel az Ukrajna tömbön kívüliségének feladását és NATO-tagságát célzó „provokációkkal”, és folytassák a cselekvést az ukrán válság békés rendezése érdekében, biztosítsák Ukrajna nemzeti egységét.

Obama és Cameron kiállt Ukrajna mellett

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő a The Timesban megjelent közös cikkében egyebek között kijelentette: a Krím félsziget törvénytelen elcsatolásával és orosz csapatoknak ukrán területre küldésével Oroszország megpróbálja aláásni egy szuverén állam alapjait, és elvenni tőle a demokráciához való jogát. Moszkva ezzel megszegte a nemzetközi magatartási kódexet.

Felszólította az összes NATO-tagországot, hogy hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. Ezzel demonstrálják, hogy „kollektív elszántságunk olyan erős, mint még soha”.