Szélsőségesek merényleteit fülelte le a svéd titkosszolgálat

Vágólapra másolva!
Két merényletet is terveztek Svédország ellen radikális muszlimok.
Vágólapra másolva!

Iszlamista szélsőségesek által tervezett két merényletet hiúsított meg a svéd titkosszolgálat (SAPO). Erről a SAPO egyik magas rangú vezetője, Anders Kassman beszélt az Aftonbladet svéd lapnak. Részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott, hogy mindkét merényletet Svédország ellen hajtották volna végre, de nem feltétlenül öngyilkos robbantásokról van szó.

A svéd sajtó úgy tudja, a gyanúsítottak olyan szélsőséges muszlimok, akik 2010 óta élnek az északi országban.

A Dagens Nyheter svéd lap szerint a SAPO az iszlamista szélsőségeseket tartja a Svédország biztonságára leselkedő legnagyobb veszélynek. Az, hogy a skandináv államban nagyobb a terrorfenyegetettség néhány más európai országnál, a lap szerint részben annak tudható be, hogy svéd katonák állomásoznak Afganisztánban. Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre több svéd állampolgár megy Szíriába és harcok dúlta más országokba, hogy a dzsihádisták oldalán harcoljon. Hazatértük után gyakran radikálisabb nézeteket vallanak, és nagyobb a veszélye annak, hogy terrortámadásokat hajtanak végre akár Svédországban, akár máshol Európában.

A SAPO szerint nyolcvan svéd állampolgárról tudják biztosan, hogy Szíriában vagy a konfliktuszóna más országaiba utazott, de sok olyan ember van, akiről ezt nem tudták megerősíteni, csak feltételezik.