Új al-Kaida alakult

(FILES) In this still image from video obtained September 11, 2012, courtesy of the Site Intelligence Group shows al-Qaeda leader Ayman al-Zawahiri in a video, speaking from an undisclosed location, released by Al-Qaeda’s media arm, as-Sahab, for the elev
(FILES) In this still image from video obtained September 11, 2012, courtesy of the Site Intelligence Group shows al-Qaeda leader Ayman al-Zawahiri in a video, speaking from an undisclosed location, released by Al-Qaeda’s media arm, as-Sahab, for the eleventh anniversary of the 9/11 attacks. Al-Qaeda chief Ayman al-Zawahiri launched a new branch of the global Islamist extremist movement on September 3, 2014, to reinvigorate and expand its struggle in the Indian sub-continent . AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / Site Intelligence Group" / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Kiterjeszti a dzsihádot Ázsia déli részére is az al-Kaida – jelentette be s szervezet vezetője. Ajman al-Zavahiri video üzenetében ismét hűséget esküdött a táliboknak, ami szakértők szerint egyúttal határozott üzenet az Iszlám Állam számára.
Vágólapra másolva!

Zavahiri 55 perces üzenetet tett közzé a világhálón, amelyben bejelentette egy új szervezet, az „Indiai Szubkontinens al-Kaidája” megalakulását.

Az arab és urdu keveréknyelven elhangzott beszédben sürgette a „muszlim nemzetet”, hogy „vívjon szent háborút az ellenségei ellen, hogy felszabadítsa a területét, helyreállítsa a szuverenitását, és újraélessze a kalifátust” – számolt be a BBC.

Zavahiri próbálja újra "versenyképessé" tenni az al-Kaidát Forrás: AFP/-

India készenlétben

Az új szervezet megalakítása szerinte jó hír a Burmában, Bangladesben, valamint Asszám, Gudzsarát, Dzsammu és Kasmír indiai államokban élő muszlimok számára, mert megmentheti őket az igazságtalanságtól és elnyomástól.

Az indiai elhárítás alaposan tanulmányozzák az üzenetet, és ugyan figyelmeztette a hadsereget, hogy készüljön fel az esetleges veszélyre, úgy vélik, a legfőbb cél inkább az al-Kaida népszerűsítése, új tagok toborzása. Eddig ugyanis semmi jelen nem volt annak, hogy az al-Kaida jelen lenne Indiában.

A nagy vetélytárs

A lépésre az Iszlám Állam rohamos erősödése késztethette Zavahirit. Az al-Kaida vezetése egyre öregszik, a szervezet egyre kevésbé vonzó a fiatal szélsőségesek számára, míg az Iszlám Államhoz a világ minden tájáról özönlenek az önkéntesek – vélik terrorelhárítási szakértők.

Az Iszlám Állam az al-Kaida fiókszervezeteként kezdte, de a két csoport között 2013-ban megromlott a kapcsolat az előbbi Szíriában mutatott brutalitása miatt. Az al-Kaidának is sok volt a sok lefejezés, keresztre feszítés és mészárlás.

Már Pakisztánban és Afganisztánban is erősödik

Az Iszlám Állam ráadásul megjelent az al-Kaida „felségterületén”, Afganisztánban és Pakisztánban is. Pesavárban a szervezet aktivistái pamfleteket osztogatnak, amelyben az iszlám kalifátus támogatására szólítanak fel, graffitik és autókra ragasztott matricák népszerűsítik az Iszlám Államot.

Afganisztánban a tálibokkal szövetséges Hezb-e-Islami parancsnoka jelentette be a hét elején, hogy amennyiben az Iszlám Állam bebizonyítja: valódi kalifátust hoz létre, akkor csatlakozni fognak hozzájuk.