A fertőzésből felgyógyultak vére segíthet az ebola ellen

Vágólapra másolva!
Az Ebolából felgyógyult emberek vérének terápiás felhasználását sürgették, és két kísérleti oltóanyag novembertől való alkalmazását is felvetették az Egészségügyi Világszervezet kétnapos genfi szakmai fórumán, amelyen a vírus felbukkanása óta a legsúlyosabb járvány elleni küzdelemről tanácskoztak.
Vágólapra másolva!

Marie-Paule Kieny, a WHO igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a felgyógyultak véréből készült gyógykészítmények "nagyon hatékonyak lehetnek" a Nyugat-Afrikában március óta tomboló járvány kezelésére. Bár negatív pont, hogy rengeteg az ebolás beteg, pozitív dolog, hogy sok ember már lábadozik, túlélte a vírust és jól van. Ezek az emberek felajánlhatják a vérüket. A rendelkezésre álló vért azonnal fel fogjuk használni a betegek gyógyítására - mondta Kieny.

Antitestek a gyógyultak vérében

Szakemberek úgy vélik, hogy az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérében lévő antitestek segíthetnek a halálos betegséggel megfertőzötteknek legyőzni a kórt. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen. Az immunrendszer aktiválódik, ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetet. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi.

A múltban már alkalmazták - vegyes eredményekkel - a túlélők vérének felhasználását az Ebola-, a madárinfluenza-vírus vagy a lépfene ellen, amikor az orvosoknak nem volt más gyógymódjuk. Kieny pénteken azt is közölte, hogy a tanácskozáson két "reménykeltő" oltóanyagot azonosítottak a szakemberek. A két szer klinikai tesztjei várhatóan novemberre befejődnek, és ha eredményük kielégítő lesz, akkor azonnal eljuttatják a szérumokat a járvánnyal küzdő országokba.

Több mint kétezer halott

Az elmúlt hetekben sok figyelem irányult a MAPP kaliforniai gyógyszercég ZMapp nevű gyógyszerére, amellyel hét Ebola-fertőzött beteget kezeltek. Közülük kettő meghalt, és a cég készletei is kifogytak. A pénteken kiválasztott oltóanyagokat a GlaxoSmithKline, illetve a NewLink Genetics cégek gyártják.

A WHO legfrissebb adatai szerint már 2097 halálos áldozatot követelt március óta a nyugat-afrikai Ebola-járvány. A legfrissebb jelentés szerint 3944 megbetegedést erősítettek meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány azóta, hogy a vírus 1976-ban először ütötte fel a fejét. A WHO a múlt héten közölte, hogy még legalább húszezer esettel számolnak addig, amíg a szakemberek képesek lesznek megfékezni a járványt.