A fertőzésből felgyógyultak vére segíthet az ebola ellen

2014.09.05. 21:01

Az Ebolából felgyógyult emberek vérének terápiás felhasználását sürgették, és két kísérleti oltóanyag novembertől való alkalmazását is felvetették az Egészségügyi Világszervezet kétnapos genfi szakmai fórumán, amelyen a vírus felbukkanása óta a legsúlyosabb járvány elleni küzdelemről tanácskoztak.

Marie-Paule Kieny, a WHO igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a felgyógyultak véréből készült gyógykészítmények "nagyon hatékonyak lehetnek" a Nyugat-Afrikában március óta tomboló járvány kezelésére. Bár negatív pont, hogy rengeteg az ebolás beteg, pozitív dolog, hogy sok ember már lábadozik, túlélte a vírust és jól van. Ezek az emberek felajánlhatják a vérüket.  A rendelkezésre álló vért azonnal fel fogjuk használni a betegek gyógyítására - mondta Kieny.

 Antitestek a gyógyultak vérében

Szakemberek úgy vélik, hogy az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérében lévő antitestek segíthetnek a halálos betegséggel megfertőzötteknek legyőzni a kórt. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen.     Az immunrendszer aktiválódik, ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetet. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi.

A múltban már alkalmazták - vegyes eredményekkel - a túlélők vérének felhasználását az Ebola-, a madárinfluenza-vírus vagy a lépfene ellen, amikor az orvosoknak nem volt más gyógymódjuk. Kieny pénteken azt is közölte, hogy a tanácskozáson két "reménykeltő" oltóanyagot azonosítottak a szakemberek. A két szer klinikai tesztjei várhatóan novemberre befejődnek, és ha eredményük kielégítő lesz, akkor azonnal eljuttatják a szérumokat a járvánnyal küzdő országokba.

Több mint kétezer halott

Az elmúlt hetekben sok figyelem irányult a MAPP kaliforniai gyógyszercég ZMapp nevű gyógyszerére, amellyel hét Ebola-fertőzött beteget kezeltek. Közülük kettő meghalt, és a cég készletei is kifogytak. A pénteken kiválasztott oltóanyagokat a GlaxoSmithKline, illetve a NewLink Genetics cégek gyártják.

A WHO legfrissebb adatai szerint már 2097 halálos áldozatot követelt március óta a nyugat-afrikai Ebola-járvány. A legfrissebb jelentés szerint 3944 megbetegedést erősítettek meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.  Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány azóta, hogy a vírus 1976-ban először ütötte fel a fejét. A WHO a múlt héten közölte, hogy még legalább húszezer esettel számolnak addig, amíg a szakemberek képesek lesznek megfékezni a járványt.