Kíméletesen előzné meg Kína az Egyesült Államokat

Vágólapra másolva!
Kína szeretné elkerülni, hogy amennyiben maga váltja a világhatalmak versengésében a "hanyatló" Egyesült Államokat, az az utóbbi rovására történjen -  erre a következtetésre jutott a Kínai Kommunista Párt nemzetközi konferenciáján Matura Tamás Kína-kutató.
Vágólapra másolva!

Matura emlékeztetett, a történelmi példák elsősorban azt igazolják, hogy a nagyhatalmi, úgynevezett "hegemónváltások" a "zéróösszegű játszmák" eredményeként egymás rovására történtek. Kérdés, hogy az Egyesült Államok hanyatlása és Kína felemelkedése elvezet-e egy effajta újabb váltási periódushoz, és ha igen, a kelet-ázsiai óriás felkészült-e már erre - vetette fel a kutató.

Matura szerint a KKP kutatóintézete által rendezett konferencia egyrészt azt a célt szolgálta, hogy megismertesse a párt szerepét a kínai reformban, illetve közösen keressen választ az ország előtt álló kihívásokra, a kapcsolódó bel- és külpolitikai stratégiák feszítő kérdéseire.

Peking rosszul kommunikál

A kínai és a külföldi szakemberek olyan területekről is véleményt cseréltek, mint például Kína kommunikációja a világgal. Matura Tamás előadása is nagyrészt ezzel foglalkozott, s a plénum előtt is megállapította, szerinte "Peking rosszul kommunikál". Márpedig - tette hozzá - elemi érdeke, hogy ezen változtasson, mivel egyrészt sok a félretájékoztatás és részben emiatt a félreértés Kínával kapcsolatban, másrészt a nyugati demokráciákban a közvéleménynek igenis befolyása van a politikaalakítókra, a hatalmi elit cselekedeteire.

Matura szerint tovább kellene már lépni azon, hogy "Kína nagy ország, sok ezer éves történelemmel", ahogyan "a Nagy fal és kalligráfia különlegessége" sem elegendő a mai Kína-kép, a kínai valóság ábrázolásához. Kínának kommunikációs stratégiára van szüksége, hogy közelebb kerüljön a világ, így benne a Nyugat társadalmaihoz, fiataljaihoz – jegyezte meg a kutató.

Nincsenek meggyőző válaszok

A magyar szakértő úgy vélte, a különböző "panelekben" a megértés elősegítése, a párbeszéd és az információcsere szándékával vitattak meg olyan területeket, amelyeket a világnak ugyanolyan fontos tisztán látnia, mint magának Kínának. A konferencia tudósai ugyanakkor azt voltak kénytelenek megállapítani, hogy az újabb eszmecserék további - kutatandó - kérdéseket vetettek fel, miközben az eddigiekre sem találtak maggyőző válaszokat.

A világban zajló folyamatok bonyolultsága miatt nem lehet olyan konzekvenciákat levonni, amelyek egyértelmű irányt mutatnának a jövőre - vélte Matura, aki szerint ez nem olyan nagy baj, mivel a politikatudomány, a nemzetközi kapcsolatok és a gazdaságtudomány szakértői előtt újabb inspiráló feladatok állnak.

Alkalmazkodni kell Kínához?

A gondolkodó párbeszédre, a Kínában zajló folyamatok pontos ismeretére és azok elemzésére a Kínán kívüli világnak nagy szüksége van - húzta alá Matura -, mivel, mint fogalmazott, "ami Kínában történik, ahhoz óhatatlanul alkalmazkodnunk kell".

Matura Tamás Magyarországról egyetlen szakértőként vett részt a konferencián, ahová a világ minden részéről, valamennyi földrészről érkeztek jeles, köztük nemzetközileg elismert tudósok, kutatók, több tucatnyian. Itt volt például David Shambaugh, a politikatudományok professzora a George Washington Egyetemről, vagy Kerry Brown professzor, a Sydney-i Kínai Tanulmányok Központjának igazgatója is.