Öt halottja lehet a bosznia-hercegovinai bányabalesetnek

Vágólapra másolva!
Legalább négy halottja van az előző napi bányarobbanásnak a Bosznia-Hercegovina középső részén található Zenicában - közölték pénteken a mentésben részt vevők és a túlélők.
Vágólapra másolva!

A Dnevni Avaz című szarajevói napilap azt írta, hogy befejődött a túlélők mentése: a bányában rekedt 34 ember közül 29-et sikerült kimenteni, négyen életüket vesztették, egy vájárt pedig nem tudtak felhozni a mintegy 600 méteres mély tárnából. Az ő sorsa nem ismert, de valószínűleg ő is meghalt.

Húsz órán keresztül voltak a föld alatt

A bányászok helyi szakszervezetének vezetője a horvát HINA hírügynökség szerint már tényként kezelte, hogy öt bányász halt meg a balesetben, ezeket a híreket azonban sem a zenicai kórház, sem a bánya üzemeltetője nem erősítette meg.

A bányászokat néhány perccel dél után kezdték egyenként felszínre hozni. A vájárok, akik több mint húsz órán keresztül voltak a bánya foglyai, rendkívül kimerültnek tűntek, arcukat vastagon borította a szénpor, ennek ellenére meg tudtak állni a lábukon és képesek voltak kommunikálni. A kimentett bányászokat kórházba szállították.

Ez már a harmadik robbanás volt idén

Idén már ez volt a harmadik gázrobbanás a zenicai szénbányában, az utolsó mindössze négy héttel ezelőtt történt. A bányavállalat elnöke ennek ellenére elmondta, hogy az aknát semmiképpen sem fogják bezárni, a biztonsági óvintézkedéseket azonban szigoríthatják. "A kőomlásokat sem megjósolni, sem megelőzni nem lehet" - mondta.

A kőomlást okozó 3,5-es erősségű földmozgás csütörtök délután történt, epicentruma a bosznia-hercegovinai fővárostól, Szarajevótól mintegy 53 kilométerre északnyugatra volt. A rengés következtében a bányában gázrobbanás történt, ami több bányajáratot is eltorlaszolt.

Ebben a bányában történt az egyik legsúlyosabb bosznia-hercegovinai bányaszerencsétlenség, az 1982-es gázrobbanásban 39-en vesztették életüket.