Melegesküvőn vettek részt, lecsukták őket Egyiptomban

2014.09.07. 16:23

Őrizetbe vett az egyiptomi rendőrség hét férfit, akik még áprilisban részt vettek egy meleg pár esküvőjén, egy hajón. Az esküvőről készült videó augusztusban terjedt el a neten, a hatóság ezt követően lépett.

Előzetes letartóztatásba helyeztek az egyiptomi hatóságok hét férfit, akik az ország első melegesküvőjét megörökítő videofelvételén szerepeltek, és felbujtással, valamint a köztisztességet sértő képsorok terjesztésével vádolják őket. A melegházasságot tiltó, többnyire konzervatív muszlimok lakta észak-afrikai országban hatalmas felzúdulást keltett a közösségi oldalakon múlt hónapban terjedni kezdett videó.

A képsorokon az látható, ahogy több mint tucatnyian ünneplik egy nílusi hajón a meleg pár házasságát.

Az egyiptomi ügyészség szerint az összejövetel még áprilisban történt, a videofelvétel azonban augusztusban terjedt el. A rendőrség 16 résztvevőt azonosított, közülük hetet elfogott, két embert még keresnek.

A hatóságok szerint a felvételek "megalázóak, sajnálatosak, és felbőszítenék Istent", majd arra a megállapításra jutottak, hogy az eset bűncselekmény, amelyet ki kell vizsgálni. Ezután a rendőrség előzetesen letartóztatásba helyezte a hét férfit, és az ügyészség utasítására egy orvos szakértő is megvizsgálja a vádlottakat.

Habár Egyiptomban nincsenek kifejezetten a homoszexualitást tiltó törvények, általános a melegekkel szembeni negatív megkülönböztetés. Időről időre előfordul, hogy a hatóságok meleg férfiakat vesznek őrizetbe, és erkölcstelenséggel vagy istenkáromlással vádolják őket.

2013-ban az amerikai Pew Kutatóközpont egy felméréséből kiderült, hogy az egyiptomiaknak csupán három százaléka szerint kellene a társadalomnak elfogadnia a melegeket.