Az előzetes holland vizsgálatok szerint nem magától szakadt darabokra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj gép. A végleges eredményekre azonban még várni kell.

Több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata júliusban Kelet-Ukrajna fölött. Semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna – állapította meg a katasztrófáról készített előzetes jelentésében a Holland Biztonsági Testület (DSB).
 

Az MH17-es maradványai Kelet-UkrajnábanForrás: RIA Novosti/Andrey Stenin


A gép feketedobozán tárolt beszélgetéseket elemezve kiderült: a Boeing 777-200-as pilótái nem említettek technikai hibát, a gép pedig egészen addig az előírásoknak megfelelő útvonalon haladt, amíg az ukrán légi irányítás (július 17-én, közép-európai idő szerint) 15 óra 20 perckor elvesztette vele az összeköttetést.

Az MH17-es maradványai Kelet-UkrajnábanForrás: AFP/Bulent Kilic

A repülő földön megtalál roncsait megvizsgálva a DSB arra a következtetésre jutott, hogy a gép a levegőben szakadt darabokra. A testület szerint az MH17-est Amszterdamban tapasztalt csapat vizsgálta meg a felszállás előtt, és semmilyen hibát nem észleltek rajta.

Oroszpárti fegyveres a becsapódás helyszínénForrás: RIA Novosti/Andrey Stenin


A jelentés arra is kitér, hogy bár a roncsot a szakértők még nem tudták tüzetesen elemezni, a rendelkezésre álló fényképek tanúsága szerint a darabokat több helyen lyukak tarkítják, a károsodás pedig egybevág azzal, amilyet több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okoz. A DSB ugyanakkor világossá teszi, hogy a vizsgálat még tart, a katasztrófa pontos okainak feltárása további kutatómunkát igényel. A testület célja, hogy 2015 júliusáig elkészüljenek a végleges vizsgálattal.