Menesztették a katonai hírszerzés főnökét Ukrajnában

2014.09.09. 16:43

Petro Porosenko ukrán elnök menesztette kedden hivatalából Szerhij Hmizát, a védelmi minisztérium hírszerzési főosztályának vezetőjét.

 A rendelet szerint, amelyet az elnök hivatalos honlapján tettek közzé, Porosenko felmentette a katonai szolgálat alól a tartalékos vezérőrnagyot. Szerhij Hmizát még Viktor Janukovics volt elnök nevezte ki a posztra 2010. augusztus 17-én. 

Nem számítottak az oroszokra

Egyes médiaforrások a hírszerzési főnök leváltását azzal magyarázzák, hogy a múlt hónap végi orosz katonai benyomulás Donyeck megyébe váratlanul és felkészületlenül érte az ukrán erőket. Moszkva továbbra is tagadja, hogy tartózkodnának Ukrajna területén az orosz fegyveres erők állományában szolgálatot teljesítő katonák.     

Az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszk városánál harckocsikkal behatolt, majd a települést villámgyorsan elfoglaló orosz csapatok Kijev szerint a szakadárokkal együtt a stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros ostromára készülnek. Porosenko előző nap tett munkalátogatást Mariupolban, ahol megígérte a mintegy félmillió lakosú város védelmének megerősítését.   

A főügyész is vizsgálódik

A felmentés kapcsolatban lehet az ilovajszki tragédiával is. Vitalij Jarema ukrán főügyész múlt csütörtökön jelentette be, hogy az államfő utasítására a főügyészség kivizsgálja, helyesen cselekedett-e a védelmi minisztérium és a vezérkar a súlyos veszteségekkel járó Ilovajszk környéki harcok idején.  A Donyeck környéki településnél heteken át húzódó harcokban nem hivatalos becslések szerint a "terrorellenes" erők vesztesége akár száz főnél is több lehet.

Bírálják a hadvezetést

 A Kijev által az oroszbarát szeparatisták ellen indított, terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadműveletben ez volt az ukrán fegyveres erők eddigi legsúlyosabb harctéri kudarca. Több önkéntes belügyi alakulat, köztük a Donbasz ismert és széles körben népszerű parancsnoka, Szemen Szemencsenko a nyilvánosság előtt a hadvezetést, illetve a művelet központi irányítóit tette felelőssé a veszteségekért. 

Porosenko a napokban ígéretet tett arra, hogy nem kerülhetik el a felelősségre vonást a harctéri kudarc felelősei.