Pokolgép robbant Chilében

2014.09.09. 06:22

Tizennégyen megsebesültek, amikor pokolgép robbant helyi idő szerint hétfőn délután a chilei főváros, Santiago egyik metrómegállójának közelében. Az elnök azonnal megnyugtatta a kedélyeket, azt mondta Chile továbbra is biztonságos. Az országban legalább húsz éve nem történt hasonló eset. 

Kukába rejtették a bombát

A merénylet ebédidőben történt az Escuela Militar, vagyis a katonai iskola metróállomáshoz csatlakozó kis földalatti bevásárlóközpont gyorséttermének közelében, a főváros Las Condes negyedében. A hatóságok közölték: az elkövetők egy szemetes edénybe rejtett, lőporral töltött tűzoltó készüléket robbantottak fel és az áldozatok sérüléseit annak repeszei okozták.

„Chile továbbra is biztonságos”

A robbantást ártatlan emberek megfélemlítésére és megölésére irányuló „gyáva” cselekedetnek minősítette Michelle Bachelet elnök. Azt mondta, a kormánya a terroristaellenes törvény teljes súlyával fog fellépni a tettesekkel szemben. Továbbá  arra kérte a chileieket, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Ami történt, „borzasztó és rendkívül elítélendő, de Chile továbbra is egy biztonságos ország” – hangsúlyozta az elnök. 

Húsz éve nem történt ilyen 

Chile, amely 1990-ben 17 évi diktatúra után tért vissza a demokratikus politikai berendezkedéshez, Latin-Amerika egyik legstabilabb országának számít, ahol legalább húsz éve nem követtek el hasonló súlyú merényletet. A mostani robbantás elkövetőjeként egyelőre semmilyen csoport nem jelentkezett, de az elmúlt évek és hónapok több kisebb robbantásáért anarchista csoportok vállalták a felelősséget.