Az EP elnökét is aggasztja a civilek elleni rendőri akció

Vágólapra másolva!
Martin Schulz a Twitteren írt, nagyon aggasztónak nevezte a rajtaütést.
Vágólapra másolva!

Aggasztónak nevezte a norvég pénzeket kezelő magyar civil szervezeteknél tartott rendőri akciót Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A német politikus egy Twitter-bejegyzésben írt erről szerdán.

„Nagyon aggasztó a civilek elleni rajtaütések második köre. A másként vélekedő hangok pezsgésben tartják a társadalmat, ez a rajtaütés az ellenkező irányba hat.”

A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit kezelő civil szervezeteknél – az Ökotárs Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál, - hétfőn tartott házkutatást a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda. A hatóságok hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják a civileket egy Kehi-vizsgálat alapján.

A civilek eleve vitatják a Kehi-vizsgálatának jogalapját, de ahogy az Index szerdán beszámolt róla, már tíz éve állásfoglalást kértek a PSZÁF-tól a most ellenük felhozott vádak alapjául szolgáló hitelezési gyakrolatról. Áthidaló hiteleket nyújtottak működési költségekre norvég támogatáshoz jutott szervezeteknek, a támogatás folyósításáig.