Az ukránok már várják az orosz provokációt

Vágólapra másolva!
Az orosz csapatok provokációra készülnek a kelet-ukrajnai Donyeckben abból a célból, hogy meghiúsítsák a tűzszünetet – írta csütörtökön a Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora.
Vágólapra másolva!

A szakértő szavai szerint olyan információk jutottak szervezete birtokába, amelyek szerint az orosz csapatok Grad rakéta-sorozatvetőkkel készülnek a várost lőni, hogy azután az ukrán fegyveres erőket vádolják meg a támadás végrehajtásával és a tűzszünet megsértésével. A tűzszünet múlt péntek óta tart, azóta, hogy Minszkben Kijev és a kelet-ukrajnai szeparatisták – Moszkva és az EBESZ képviselőinek jelenlétében – megállapodtak a fegyvernyugvásról. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője előző nap azt mondta, hogy a felek egyelőre alapvetően betartják a tűzszünetet.

Nagyjából elégedettek

Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök is nagyjából elégedett a tűzszünet betartásával, legalábbis szerdai telefonbeszélgetésükkor moszkvai források szerint ezt mondták. Timcsuk ugyanakkor azt írta, hogy a szakadárok és az orosz katonák a tűzszünetet megsértve támadásokat hajtanak végre a Kijev által terrorellenesnek nevezett kormányerők ellen. Jelentése szerint a múlt éjjel háromszor lőtték aknavetőkkel az ukrán csapatoknak a donyecki repülőtér területén lévő állásait. Ezenkívül a terrorellenes övezet több településéről jeleztek ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat.

Feszült volt az éjszaka

A donyecki városvezetés hivatalos honlapján közzétett beszámolójában alátámasztotta Timcsuk értesüléseit. Azt írta, hogy az éjszaka feszülten telt a megyeközpontban. Helyi idő szerint éjjel két óra óta reggelig tüzérségi lövések robajai hallatszottak a városban. A szakértő ismételten leszögezte, hogy az ukrán katonák csak akkor lőnek, ha támadás éri őket.

Erőátcsoportosítás

Timcsuk szerint a szakadárok és az orosz csapatok erőátcsoportosításokat hajtanak végre Donyeck megye több körzetében. Megerősítette Porosenko elnök előző bejelentését, miszerint az orosz hadsereg egységei megkezdték a kivonulást Ukrajna területéről. A szakértő értesülései alapján viszont hivatásos kiképzőtiszteket hagynak hátra a szakadár fegyveresek harci felkészültségének javítására.
Közben egy helyszínen dolgozó újságíró a TSZN ukrán televízió szerint arról számolt be, hogy a Donyecktől északkeletre fekvő Debalceve településnél az ukrán hadsereg néhány egységét bekerítették, és orosz zsoldosok folyamatosan tűz alatt tartják őket. A települést korábban már a terrorellenes erők visszafoglalták a szeparatistáktól.

Mint Ilovajszknál

Az újságíró figyelmeztetett, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a Donyeck melletti Ilovajszknál történtekre. Ott az ukrán főügyészég adatai alapján legalább kétszáz katona és önkéntes vesztette életét, ez volt a terrorellenes erők eddigi legsúlyosabb harctéri kudarca Kelet-Ukrajnában. Két napja viszont az RNBO szóvivője még cáfolta, hogy ukrán katonák kerültek volna kelepcébe Debalcevénél.