Ukrajna szerint orosz katonai konvoj lépte át a határt

Vágólapra másolva!
Tizenkét harckocsiból, negyvennyolc páncélozott harcjárműből, valamint lőszert és katonákat szállító teherautókból álló katonai konvoj lépett be Oroszországból Ukrajnába a Luhanszk megyei Izvarine átkelőnél.
Vágólapra másolva!

Az ukrán állami határőrszolgálat közleménye szerint a menetoszlopban húsz, lőszerekkel megrakott Ural típusú teherautó, valamint további nyolc, katonákat szállító jármű haladt, valamint négy katonai autó, öt üzemanyag-szállító és egy felderítő járőr harcjármű.

A határőrség arról tájékozatott, hogy további tíz orosz harckocsit észleltek a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő novoazovszki határátkelő felől a Mariupol felé vezető úton, a mintegy félmillió lakosú, stratégiai fontosságú kikötővárostól mindössze 20 kilométerre lévő Bezimenne település irányába haladni.

Ezer orosz katona van Kelet-Ukrajnában

Továbbra is mintegy ezer orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, és további húszezer állomásozik az orosz–ukrán határ közelében – közölte a NATO egyik név nélkül nyilatkozó illetékese, s kijelentését később Kijev is megerősítette.

Az észak-atlanti szövetség tisztségviselője egyúttal azzal vádolta Moszkvát, hogy továbbra is korszerű katonai felszereléssel látja el a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat.

Porosenko reménykedik

Petro Porosenko ukrán elnök az ország katonai hírszerzésére hivatkozva szerdán közölte, hogy a múlt pénteken megkötött tűzszüneti megállapodás óta az orosz csapatok java részét, mintegy 70 százalékát kivonták Ukrajna területéről. „Ez újabb okot ad a reményre, hogy van perspektívája a békekezdeményezésnek”– mondta az államfő.

A NATO illetékese leszögezte, nincsenek információik Porosenko szavainak alátámasztására, mindenesetre, ha megerősítenék az orosz csapatkivonást, „az lenne az első lépés a jó irányba”.

A katonai szövetség ismét felszólítja Oroszországot, hogy a válság politikai megoldására törekedjen, az ukrán kormánnyal és a nemzetközi közösséggel egyetértésben – tette hozzá a NATO tisztségviselője, és hangsúlyozta, hogy a NATO továbbra is rendkívül nyugtalan az orosz–ukrán helyzet miatt.

Moszkva következetesen tagadja, hogy orosz csapatok segítenék a kelet-ukrajnai szakadárokat.