Washington tíz arab országgal szövetkezett az Iszlám Állam ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legfontosabb arab szövetségesei beleegyeztek abba, hogy kiveszik a részüket az Iszlám Állam elleni harcban, többek között mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a harcosok és a pénz áramlását a dzsihádistákhoz.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tíz arab országgal kötött alkalmi koalíciót az Irakban és Szíriában előrenyomuló Iszlám Állam ellen. John Kerry amerikai külügyminiszter Dzsiddában találkozott Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar, Omán, Egyiptom, Irak, Jordánia és Libanon képviselőivel.

A megbeszélés után kiadott közleményben a résztvevő országok kifejezték elkötelezettségüket a terrorizmus elleni harcban. Ígéretük szerint megpróbálják megakadályozni, hogy a területükről harcosok és pénz áramoljon az Iszlám Államhoz, és részt vesznek az esetleges katonai akcióban a szervezet ellen.

Közösen segítik Irakot

Ígéretet tettek az új iraki kormányzat támogatására, és megvitatták annak módozatait, hogyan lehetne „megsemmisíteni” az Iszlám Államot Irak és Szíria területén.

Néhány öböl menti állam elméletben aktív szerepet játszhatna a dzsihádisták elleni légicsapásokban, ahogyan azt az Egyesült Arab Emírségek és Katar tette 2011-ben a líbiai akciók során, amelyek Moammer Kadhafi bukásához vezettek. Emellett fegyverrel, kiképzéssel, hírszerzési adatokkal és logisztikával is támogathatják az Iszlám Állam elleni harcot.

A NATO-tag Törökország képviselője is részt vett a találkozón, de a záróközleményt nem írta alá – jelentette az ABC News.