Pert nyert egy meleg özvegy Arizona ellen

2014.09.13. 00:41

Pert nyert egy meleg férfi a melegházasságot tiltó Arizona állam ellen. Az özvegyi juttatásokhoz akart hozzájutni, és hogy leismerjék túlélő házastársként. Részben neki adtak igazat.

A bíróság igazat adott annak a meleg arizonai férfinak, aki azért indított pert Arizona állam ellen, mert nem akarták elismerni, mint túlélő házastársat, és ezzel pénzügyi nehézséget okoztak neki. Így ugyanis nem kapott özvegyi juttatásokat, miután rákban elhunyt hosszú ideje vele együtt élő élettársa.

Fred McQuire és George Martinez 45 éve éltek együtt, és a nyáron esküdtek meg Kaliforniában, ahol lehetséges az egyneműek házassága. Ezzel gyakorlatilag utolsó kívánságukat teljesítették, mivel mindketten rossz egészségi állapotban voltak.

Túlélő házastárs

Martinez augusztusban elhunyt, de párja nem jutott hozzá a társadalombiztosítás által özvegyeknek folyósított segélyhez és a veteránok után járó juttatásokhoz. Arizona állam ugyanis nem ismeri el az azonos neműek közötti házasságot. McQuire bíróságra vitte az ügyet, azt kérve, Martinez túlélő házastársaként tüntessék fel őt, aminek révén jogosult lesz a juttatásokra. A bíróság gyors döntéssel a javára ítélt, bár nem mindenben.

A bíróság ugyanis részben az állam mellé állt, amikor megállapította, hogy McQuire-t nem éri helyrehozhatatlan kár, ha házassága el nem ismerésének anyagi vonzatát tekintik. Elutasították így azt, hogy megkapja az özvegyeknek járó juttatásokat. Kimondták ugyanakkor, hogy emberi méltósága igenis helyrehozhatatlan kárt szenved, amennyiben megtagadják tőle, hogy elismerjék, mint túlélő házastársat, miközben mélyen gyászolja párját.

Zavaró és stresszt okoz

Martinez vietnami veterán volt, aki hasnyálmirigy-rákban hunyt el. Betegséget feltehetően az Agent Orange nevű vegyi fegyver okozhatta. Halála előtt nem sokkal arról írt, hogy aggódik párjáért, mivel „Ugyan a kaliforniai törvények értelmében házastársak vagyunk, és tény, hogy az amerikai kormány is elismeri házasságunkat, ám közben Arizona állam nem, ami ez zavaró és stresszt okoz”.

McQuire pere egy közös bírósági kereset része, amellyel 19 ember akarja elérni, hogy Arizona törölje el az azonos neműek házasságát tiltó törvényt, amellyel szerintük sérti az amerikai alkotmányt az állam.