Kelet-európaiakra lehet panaszkodni egy dán weboldalon

2014.09.15. 21:46

A bevándorlásellenes Dán Néppárt egyik helyi politikusa olyan weboldalt indított, amelyen a lakosság megoszthatja a nyilvánossággal a kelet-európai bevándorlókkal kapcsolatos konkrét panaszait.

Peter Kofod Poulsent sokan rasszizmussal vádolták, miután elindította a szóban forgó oldalt, amelynek címe magyarul azt jelenti, hogy "jelents egy kelet-európait". A 23 éves férfi többek között azok jelentkezését várja, akiknek otthonába kelet-európai bevándorlók törtek be, akik egy alulfizetett kelet-európai miatt vesztették el az állásukat, vagy akiket más egyéb módokon károsítottak meg a kontinens keleti részéből érkezők.

Gondjaik vannak a nyitott határokkal

A weblapon található rendőrségi statisztikák szerint a dániai betörések 27,4 százalékáért kelet-európai bűnözők felelősek. "Úgy gondolom, szükség van arra, hogy meghallgassuk a dán állampolgárok történeteit. Gondjaik vannak a nyitott határokkal" – mondta az euroszkeptikus párt politikusa az AFP-nek adott interjújában. A tanárnak készülő férfi elmondta, hogy az oldal pénteki elindítása óta közel kétezer üzenetet kapott, igaz, ezeknek egy része kéretlen levélszemét és tiltakozó e-mail volt. "Szeretném hangsúlyozni, hogy általánosságban semmi bajom nincs a kelet-európaiakkal"  mondta Poulsen.

Jelents egy rasszistát

Egy liberális képviselő válaszként "jelents egy rasszistát" címmel indított honlapot, egy szakértő pedig közölte, hogy sokan arra használják Poulsen oldalát, hogy "különlegesen barátságos kelet-európaiakról" osszanak meg történeteket. A Dán Néppárt nyerte az európai parlamenti választást májusban, a populista erő a voksok több mint 23 százalékával a legnagyobb dán párt lett az Európai Parlamentben. Az euroszkeptikus párt kampányának központi eleme volt a schengeni határellenőrzés visszaállítása.