Megszöktek egy drogelvonó rabjai Vietnamban

2014.09.15. 11:04

Legalább 400 drogfüggő szökött meg egy drogelvonó intézetből Vietnamban. Az ország északi részén működő, Gia Minh nevű rehabilitációs intézetbe kötelező jelleggel zárják be a függőket. A bentlakók ledöntötték a kaput, és úgy menekültek el.

Harmincan később visszatértek, de a többiek szétszéledtek, a hatóságok keresik őket. Az egyik helyi lap szerint menekülés közben több épületet is megrongáltak, amint a közeli város, Hai Phong felé tartottak. Sokukon csak egy rövidnadrág volt.

Tömeges szökési kísérletek

Egy helyi illetékes szerint a csoport a jobb körülmények miatti tiltakozásképpen lépett akcióba. Az AFP szerint az intézetben az eddigi kétéves kényszerkezelést háromévesre bővítették, miközben csökkentették az élelemre szánt költségeket, ezek az intézkedések váltották ki a panaszokat.

2005-ben már volt hasonló esemény ebben az intézetben, de 2010-ben és 2012-ben is voltak tömeges szökési kísérletek a város környékén található más hasonló intézményekből is.

A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet már többször kritizálta Vietnamot ezek miatt a drogelvonók miatt, amelyek „nem sokban különböznek egy kényszermunkatábortól”. A jogvédők szerint megfelelő hatósági eljárások nélkül éveken át tartanak fogva embereket, akiket kevés pénzért vagy ingyen dolgoztatnak, ráadásul fizikai bántalmazásoktól, rossz bánásmódtól is szenvednek – jelentette a BBC