Elrendelték az Alba Takarék felszámolását

2014.09.17. 18:37

Az MNB kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az Alba Takarékszövetkezet felszámolását, így húsz munkanapon belül megtörténik a betétesek kártalanítása - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közlemény szerint az Alba Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit. Ezért a jegybank kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az intézmény felszámolását.

30 millióig mindent visszakap

Az ezt elrendelő bírósági végzés szerdán jelent meg a Cégközlönyben, így az Országos Betétbiztosítási Alap a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül - az adott betétes tényleges betétösszegétől függően - akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján - áll a közleményben.

A jegybanki tájékoztatás szerint a takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. vette át, és a likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket (a biztosított és a nem biztosított betéteket egyaránt) a szövetkezeti integrációs törvény alapján.

Csak várni kell

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank Zrt. és az OBA (www.oba.hu) részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek. A takarékszövetkezet felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (www.psfn.hu) felszámoló biztosa végzi majd el. A hitelezői és egyéb igényeket a felszámolás megindulása után a felszámoló biztosnál lehet majd bejelenteni.

A jegybank augusztus 29-én közölte, hogy visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta tagjai közül a pénzintézetet. Az MNB betét-kifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A határozat szeptember 9-én lépett hatályba.

Az Alba Takarékszövetkezetről

Az SZHISZ és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. azután döntött az Alba Takarékszövetkezet kizárásáról, hogy a szakértői vizsgálat súlyos tőkehiányt, működési szabálytalanságokat tárt fel, és a hitelintézet menthetetlennek bizonyult. Tájékoztatásuk szerint a takarékszövetkezet prudens működésének helyreállítása érdekében az elmúlt hónapokban tett intézkedések nem vezettek eredményre, lehetetlenné vált az intézmény tőkehelyzetének piackonform módon történő rendezése.

Az Alba Takarékszövetkezet mintegy 15 ezer betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban csekély volt, nem érte el a 0,5 ezreléket sem.