Politikai meggyőződésünkről is árulkodik a szagunk

Szépség, Bevált praktikák az izzadás és testszag ellen
Vágólapra másolva!
Testszaguk alapján azokhoz az emberekhez vonzódunk, akikkel hasonló politikai nézeteket vallunk, derült ki az amerikai Brown Egyetem kutatásából. 
Vágólapra másolva!

Az régóta ismert, hogy a szagok és illatok erős érzelmeket és emlékeket váltanak ki az emberekből, az azonban csak most derült ki egy amerikai kutatásból, hogy a segítségükkel azonosítható mások politikai meggyőződése.

A Brown Egyetem kutatói 146, 18 és 40 év közötti ember részvételével végeztek el egy vizsgálatot. Minden résztvevőnek meg kellett jelölnie egy hetes skálán, mi a politikai meggyőződése az „erőteljesesen liberálistól” kezdve az „erőteljesen konzervatívig”.

A célszemélyek

Közülük választottak ki 21 olyat, aki a skála valamelyik szélén állónak vallotta magát. Szagtalan szappannal meg kellett mosakodniuk, majd 24 órán keresztül egy gézpárnát viselniük a hónaljukban. Közben nem dohányozhattak, nem fogyaszthattak alkoholt, és dezodort sem használhattak.

Egy hét elteltével a többieknek a gézpárna szaga alapján el kellett dönteniük, hogy a 21-ből melyiket mennyire tartják vonzónak.

A politikai meggyőződésünk szagát is elnyomja a dezodor Forrás: Thinkstock

Egyértelmű lett az eredmény

Az eredményből feketén-fehéren kiderült, hogy a résztvevők azoknak a testszagát tartották a legvonzóbbnak, aki velük azonos ideológiát vall – és ez fordítva is igaz.

A testszag tehát jelzi, ki lehet a potenciális párunk, az azonos politikai nézetek, a közös értékek pedig korunkban fontos szerepet játszhatnak az utódnevelésben, hiszen valószínűbbé teszik, hogy két ember elég hosszú ideig együtt marad – mondta a brit Daily Mailnek a kutatást vezető dr. Rose McDermott.

Érdekes egyébként, hogy csak a testszag alapján egyetlen résztvevő sem tudta megállapítani a másikról, hogy melyik politikai oldalhoz tartozik.