A lefejezett Foley-ék nem tudták, hogy halál vár rájuk

Vágólapra másolva!
Ezért tűnnek nyugodtnak a videókon - állítja az egyik volt túsz.
Vágólapra másolva!

James Foley amerikai újságíró és sorstársai azért tűnnek viszonylag nyugodtnak a lefejezésükről készült videókon, mert nem tudják, hogy meg fognak halni. Erről az Iszlám Állam terrorszervezet egyik volt túsza, a francia háborús tudósító, Didier Francois beszélt az al-Arabíja hírtévének.

A Szíriában áprilisában kiszabadult francia újságíró azt mondta, a szélsőségesek számos alkalommal fenyegetőznek kivégzéssel anélkül, hogy végrehajtanák. Például rendszeresen készítettek elő keresztre feszítéseket, de végül senkit nem feszítettek meg.

"Az áldozatok a felvételeken egyszerűen nem tudják, hogy valóban a kivégzésük előtt állnak-e" – mondta Didier Francois. Az emberrablók szerinte az amerikai James Foley-val bántak a legborzalmasabban, mert megtaláltak nála egy fényképet, amelyen a fivére látható amerikai egyenruhában.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló Iszlám Állam egy hónapon belül három nyugati túsz brutális lefejezéséről készített videofelvételt, és mindegyiket közzétette a világhálón. A dzsihádisták további túszok meggyilkolásával fenyegetőznek, ha az USA folytatja az iraki állásai elleni légitámadásokat.

Közben a lefejezéseken szereplő maszkos hóhérról megállapították, hogy feltehetően bódult állapotban beszélt. Korábban Foley szülei is durva dolgokat meséltek arról, hogyan ment a huzavona a fiuk esetleges kiszabadításáról.