Bekábítószerezve gyilkol az Iszlám Állam hóhéra

David Cawthorne Haines, David Cawthorne Haines lefejezése,  lefejezés, iszlám állam, john
Részlet a c lefejezéséről készült videóból
Vágólapra másolva!
Kábítószer hatása alatt végezte ki a brit túszt az Iszlám Állam hóhéra – állítja egy szakértő, aki a dzsihádista összefolyó beszédéből vonta le ezt a következtetést.
Vágólapra másolva!

A csak Dzsihádi Johnnak nevezett brit beszédének tudományos elemzése alapján úgy tűnik, hogy a férfi kat vagy amfetamin hatása alatt állt, amikor kivégezte David Hainest.

A kat vagy katcserje – tudományos nevén Catha edulis – Afrika magashegységeiben élő örökzöld. Katinont, egy amfetaminszerű stimulánst tartalmaz. Izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. Jelentések szerint Jemenben, Szomáliában és a Közel-Keleten is használják a dzsihádisták a fáradtság legyőzésére.

A WHO 1980-ban kábítószernek minősítette, több országban illegális a fogyasztása, termesztése és kereskedelme.

A brit túsz kivégzéséről szóló videó több dologban is különbözik az első kettőtől Forrás: AFP/Ho/SITE

A harmadik videó más, mint a többi

A brit segélymunkás lefejezéséről készült videón az elemzés szerint John lassabban és egy kissé magasabb hangon beszél, mint az előzőkön – mondta a szakértő a The Timesnak.

Az újabb analízis szerint az akcentusa inkább délkelet-angliai, nem pedig londoni, ahogyan korábban gondolták, „beszédének sajátos mintája” pedig azt jelentheti, hogy katot rág – idézte a szakértőt az International Business Times.

A titokzatos másik hang

A harmadik videón hallható egy másik férfi hangja is, aki vagy azt mondja, hogy „Danny”, vagy pedig, hogy „damn him” (rohadjon meg). Az elemzések szerint ezt a felvételt megvágták, és nem az a személy készítette, aki a James Foley és Steven Sotloff kivégzését mutatót.