Valaki egy német magánnyomozócéget bízott meg azzal, hogy derítse ki, kik lőtték le Ukrajna felett a Malaysia Airlines MH17-es járatát. A cég szerint megbízójuk, aki nekik sem árulta el kilétét, 30 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az összeget Zürichben letétbe is helyezték.

Magukat fel nem fedő megbízók 30 millió dollárt ajánlottak fel a nyomravezetőnek, és egy német magánnyomozó céget is alkalmaztak annak kiderítésére, hogy ki lőtte le Ukrajna felett a 298 embert szállító maláj utasszállító gépet.

Erről a Capital című német üzleti lap adott hírt. A lap emlékeztetett arra, hogy még Oszama bin Laden terroristavezérért sem ajánlottak ennyit annak idején. Bin Laden fejére 25 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az USA.

A gép egy darabja Grabovo közelébenForrás: AFP/Bulent Kilic

Szakadárok lehettek

A megbízók a schleswig-holsteini székhelyű Wifka nyomozóirodát kérték fel arra, hogy nyomozza ki és azonosítsa a maláj gépet lelövőket.

A Malaysia Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A nemzetközi vizsgálat még folyik az ügyben, de a helyszín átkutatását kezdetben megakadályozták a térséget ellenőrző oroszbarát szakadárok. Ők a gép lelövésének fő gyanúsítottjai is.

Tartoznak annyival az áldozatoknak 

"A szörnyű gyilkosság vagy 'baleset' után minden politikai fél belföldön és külföldön egyaránt azt nyilatkozta, tartoznak annyival az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a nyilvánosságnak, hogy tisztázzák a szerencsétlenség körülményeit, és bemutatják a történtek bizonyítékait. Eddig egyik sem történt meg" – közölte a Wifka.

A gép roncsaiForrás: AFP/Dominique Faget

A cég szerint megbízója 30 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki elvezeti őket a repülő elpusztításáért felelősökhöz. "Mindenkit meg lehet vásárolni. Csak az a kérdés, hogy mennyiért" – mondta Josef Resch, a nyomozás vezetője.

A Wifka megbízója azt szeretné tudni, hogy

  • ki adta ki a parancsot a gép lelövésére,
  • ki tussolta el,
  • mi történt a fegyverrel, amellyel lőttek, és
  • ki működött közre a gép lelövésében.

"Aki olyan bizonyítékkal szolgál, amely azonosítja azokat, akik felelősek a gép lelövéséért, megkapja a 30 millió dollárt."

A nyomozóiroda szerint az összeg Zürichben, a legnagyobb svájci bankban van letétbe helyezve, és a nyomravezetőnek új személyazonosságot is biztosítanak.

A megbízók kilétét Resch sem ismeri, de nincs kétsége az ajánlat komolyságát illetően. Josef Resch harminc éve dolgozik magánnyomozóként. Az ő nevéhez fűződik Florian Homm megtalálása, aki eltűnt, miután 2007-ben befektetési csalással vádolták meg Amerikában.