Rekordösszegű díjat tűztek ki a maláj gép lelövőinek kézre kerítésére

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
A woman walks with her bicycle near the crash site of the Malaysia Airlines Flight MH17 in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Valaki egy német magánnyomozócéget bízott meg azzal, hogy derítse ki, kik lőtték le Ukrajna felett a Malaysia Airlines MH17-es járatát. A cég szerint megbízójuk, aki nekik sem árulta el kilétét, 30 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az összeget Zürichben letétbe is helyezték.
Vágólapra másolva!

Magukat fel nem fedő megbízók 30 millió dollárt ajánlottak fel a nyomravezetőnek, és egy német magánnyomozó céget is alkalmaztak annak kiderítésére, hogy ki lőtte le Ukrajna felett a 298 embert szállító maláj utasszállító gépet.

Erről a Capital című német üzleti lap adott hírt. A lap emlékeztetett arra, hogy még Oszama bin Laden terroristavezérért sem ajánlottak ennyit annak idején. Bin Laden fejére 25 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az USA.

A gép egy darabja Grabovo közelében Forrás: AFP/Bulent Kilic

Szakadárok lehettek

A megbízók a schleswig-holsteini székhelyű Wifka nyomozóirodát kérték fel arra, hogy nyomozza ki és azonosítsa a maláj gépet lelövőket.

A Malaysia Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A nemzetközi vizsgálat még folyik az ügyben, de a helyszín átkutatását kezdetben megakadályozták a térséget ellenőrző oroszbarát szakadárok. Ők a gép lelövésének fő gyanúsítottjai is.

Tartoznak annyival az áldozatoknak

"A szörnyű gyilkosság vagy 'baleset' után minden politikai fél belföldön és külföldön egyaránt azt nyilatkozta, tartoznak annyival az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a nyilvánosságnak, hogy tisztázzák a szerencsétlenség körülményeit, és bemutatják a történtek bizonyítékait. Eddig egyik sem történt meg" – közölte a Wifka.

A gép roncsai Forrás: AFP/Dominique Faget

A cég szerint megbízója 30 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki elvezeti őket a repülő elpusztításáért felelősökhöz. "Mindenkit meg lehet vásárolni. Csak az a kérdés, hogy mennyiért" – mondta Josef Resch, a nyomozás vezetője.

A Wifka megbízója azt szeretné tudni, hogy

  • ki adta ki a parancsot a gép lelövésére,
  • ki tussolta el,
  • mi történt a fegyverrel, amellyel lőttek, és
  • ki működött közre a gép lelövésében.

A nyomozóiroda szerint az összeg Zürichben, a legnagyobb svájci bankban van letétbe helyezve, és a nyomravezetőnek új személyazonosságot is biztosítanak.

A megbízók kilétét Resch sem ismeri, de nincs kétsége az ajánlat komolyságát illetően. Josef Resch harminc éve dolgozik magánnyomozóként. Az ő nevéhez fűződik Florian Homm megtalálása, aki eltűnt, miután 2007-ben befektetési csalással vádolták meg Amerikában.