A kelet-ukrajnai szakadárok a harcok felújítására készülnek, orosz szakértők segítségével rádiólokációs teret és légvédelmi rendszert építenek ki - közölte Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

"Sok jel arra mutat, hogy a Donyec-medencében a lázadók orosz szakértők segítségével nemcsak általuk ellenőrzött rádiólokációs teret, hanem lépcsőzetes légvédelmi rendszert építenek ki" - írta szervezete Facebook-oldalán a kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő, akit gyakran idéz a kijevi média. Timcsuk azt állítja továbbá, hogy a stratégiai jelentőségű donyecki repülőtérnél az orosz hadsereg egységeinek összevonása tapasztalható. A repülőtér a fegyveres konfliktus kirobbanása óta az ukrán fegyveres erők kezén van, de a szakadárok folyamatosan tűz alatt tartják.

Erőátcsoportosítások

A szomszédos Luhanszk megyében Timcsuk szerint a szakadár fegyveresek és az orosz hadsereg egységei a hadműveletek felújítására készülnek. Az elmúlt 2-3 nap alatt erőátcsoportosításokat hajtottak végre, és néhány ütőképes, páncélozott katonai járművekkel ellátott egységet vontak össze a válságövezet északkeleti részén, illetve Luhanszk városától északra. Már korábban a térségbe érkezett Oroszországból néhány, lőszert és üzemanyagot szállító konvoj. Luhanszk környékén is felállítottak egy önjáró rádiólokációs állomást, és erőteljesen gyarapítják arzenáljukat légvédelmi eszközökkel.

Forrás: AFP/Ria Novosti/Gennady Dubovoy

Viszonylagos nyugalom

Timcsuk szerint viszonylagos nyugalom van az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, de a stratégiai fontosságú, Oroszországot a Krím félszigettel összekötő úton fekvő nagyvárostól északra lévő térségbe is orosz egységek érkeznek.

Nincs kivonás, csak rotáció

Egy másik katonai szakértő, Konsztyantin Masovec alezredes, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet által létrehozott Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora azt írta elemzésében, hogy Kelet-Ukrajnában nem az orosz katonák kivonása, hanem csupán rotációja zajlik. Semmilyen tömeges orosz csapatkivonás nem figyelhető meg a térségben, mi több, néhol az orosz "terrorista bandák" létszámának növelése és összevonása tapasztalható, és ezek az egységek a legkülönfélébb fegyverekkel vannak ellátva - írta Masovec.