Brüsszel ellen is támadást tervezett az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
A NOS holland állami televízió értesülése szerint Szíriából visszatérő szélsőséges fegyveresek az Európai Bizottság brüsszeli központi épülete ellen is támadást terveztek.
Vágólapra másolva!

A tévé úgy tudja, hogy a belga hatóságok több dzsihadistát letartóztattak, és közülük legalább kettő Hágán keresztül érkezett Belgiumba.

Az értesülés szerint hasonló támadásról van szó, mint amilyet a brüsszeli zsidó múzeumnál követtek el májusban. Nem valamelyik uniós biztost vették volna célba, törekvésük inkább az volt, hogy minél több személy legyen jelen.

Az EB tudott róla

Az Európai Bizottság egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a testületnek „tudomása van erről az információról”. Hozzátette, biztosak abban, hogy a belga hatóságok megfelelőképpen kezelik a helyzetet.

Az Európai Bizottság központi épületeiben több ezren dolgoznak.

Már több merényletet megakadályoztak

A L'Echo című belga lap szombaton szintén azt jelentette, hogy a belga hatóságok már több olyan merényletet megakadályoztak, amelyeket Szíriából visszatért, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szimpatizáló személyek terveztek.

A lap szerint körülbelül 400 belga állampolgár ment Szíriába harcolni, és közülük 90 már vissza is tért. Utóbbiak közül az újság értesülései szerint minden kilencedik merényletre készül.

Az egyiptomi elnök kész támogatni a koalíciót

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kész támogatni az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépését, azt azonban gyakorlatilag kizárta, hogy katonai erőt küldene Irakba. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: átfogó stratégiára lenne szükség annak érdekében, hogy a szélsőségességet a gyökereinél tudják kezelni a térségben. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a szíriai vagy iraki fegyveres csoportokhoz csatlakozni akaró külföldieket megakadályozzák ebben a törekvésükben. Arra figyelmeztetett, hogy onnan ezek a szélsőségesek vissza fognak térni hazájukba, így európai országokba is.