Képeken az új 10 eurós

2014.09.22. 11:53

Kedden már forgalomban lesz az új 10 eurós bankjegy. Ugyanakkor, a régi 10 eurósokat sem vonják ki egyelőre - közölte az Európai Központi Bank. 

Nehezebben hamisítható

Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, ami megújul. Az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető - tudatta az EU jegybankja.

Az új 10 eurós bankjegyForrás: AFP/Arne Dedert

 „Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az ezt a jövőben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat” - idézi a kommüniké Yves Merscht, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban.

Csillogó számjegy

Az új 10 eurós biztonságát szolgálja az új hologramcsík és az új vízjel is, amiken Európé látható a görög mitológiából. Emellett a rajta található számjegy a bankjegyet megdöntve smaragdzöld és sötétkék árnyalatban csillog, ami gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenőrizhető. Az uniós jegybank emellett már 9 hónappal a hivatalos bevezetést megelőzően rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenőrző berendezéseket gyártanak.

Az új 10 eurós bankjegyForrás: AFP/Arne Dedert

Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerősítették: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenőmentes legyen.

Az új 10 eurós bankjegyForrás: AFP/Arne Dedert

A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévő tartalékokat is ki fogják bocsátani, és csak a későbbiekben vonják majd ki őket a forgalomból.