Amnesty: Európa beletörődik az emberi jogok elárulásába

2014.09.24. 15:18

A számos afrikai és közel-keleti konfliktus miatt az utóbbi időben annyian menekültek el otthonukból, mint a második világháború idején - közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

Európának fel kell hagynia bezárkózási politikájával

A jelenleg számon tartott 51 millió menekült túlnyomó része a saját hazájában, míg mintegy 18 millióan külföldön kerestek menedéket - mondta Berlinben tartott sajtótájékoztatóján Selmin Caliskan a szervezet németországi főtitkára. Ezekre a drámai fejleményekre tekintettel Európának végre fel kell hagynia bezárkózási politikájával, amellyel gyakorlatilag beletörődik az emberi jogok elárulásába és abba, hogy a Földközi-tenger tömegsír legyen - figyelmeztetett, azokra a bevándorlók által használt lélekvesztőkre utalva, amelyek vízbe süllyedtek Afrika és Európa partjai között. Idén 2500 menekült vesztette életét, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren.

Rossz stratégia

Caliskan alapvetően hibásnak tartja azt a stratégiát, miszerint a menekültek útvonalát képező tranzitországokkal, például Líbiával együttműködve egy ütközőzónát hoznának létre Európa körül. Günter Burkhardt, a Pro Asyl nevű jogvédő szervezet vezetője elmondta, kudarcot vallott az úgynevezett dublini eljárás, amelynek értelmében minden menedékkérőnek abban az országban kell menekültstátusért folyamodnia, amelynek területére először lépett.

Olasz és görög felelősség

Ennek ellenére Németország és néhány más európai uniós (EU) tagállam továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a menekültek felvétele terén az unió határán lévő államokra, köztük Olaszországra és Görögországra háruljon a felelősség - jegyezte meg. "Európa véget kell, hogy vessen a határainál bekövetkező halálozásoknak" - követelte Burkhardt.