Nigériai iszlamisták százaival végeztek

Vágólapra másolva!
A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet több száz tagjával, köztük a csoport állítólag elhunyt vezérének dublőrével és több parancsnokával is végeztek a biztonsági erők Nigériában, és lázadók további százai adták meg magukat az utóbbi hetekben ott és a szomszédos Kamerun területén – állította szerdán a nigériai és kameruni védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A nigériai védelmi minisztérium szóvivőjének közleménye szerint a hadsereg tűzpárbajban végzett egy Mohammed Basir nevű férfival, aki az utóbbi időben a Boko Haram által közzétett videókon a szervezet vezetőjének adta ki magát, és vélhetően a csoport valódi vezérének dublőre volt. A felvételeken a férfi Abubakar Sekau néven mutatkozott be, Sekau a nigériai hatóságok szerint tavalyig vezette a szervezetet, mielőtt életét vesztette egy összecsapásban.

Abubakar Sekau halálhírét egyébként már több alkalommal bejelentették a nigériai hatóságok. Médiaspekulációk szerint Sekau még mindig életben lehet, de egyes kameruni jelentések például arról szóltak, hogy

A férfit több száz másik harcossal együtt az ország északkeleti részén, Konduga környékén ölték meg, ahol a Boko Haram az utóbbi hetekben több települést, köztük két 270 ezres lakosságú várost is elfoglalt, és ott – a közel-keleti Iszlám Állam szélsőséges csoport példáját követve – "kalifátust" kiáltott ki.

Kesztyűbe dudálni

A védelmi szóvivő szerint szeptember 12–17. között a Boko Haram újabb településeket akart hatalmába keríteni, de a hadsereg visszaverte a támadásokat, és ellenoffenzívába lendült. Ennek során több száz harcossal végeztek, 135 iszlamistát pedig megadásra kényszerítettek. A szomszédos Kamerun – ahol a Boko Haram szintén aktív, bár jóval kevésbé, mint Nigériában – arról számolt be, hogy az elmúlt három hétben több mint 300 szélsőséges lázadó tette le a fegyvert a hadsereg előtt. A magukat megadó harcosok azon nyomban menedékjogot kértek Kamerunban, sorsukról még nem döntöttek – közölte a kameruni védelmi szóvivő az AP hírügynökséggel.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.