Két új illatot hoz forgalomba a natúrkozmetikumokat gyártó kubai Labiofarm: Che Guevara gerillavezér tiszteletére az Ernesto, Hugo Chávez elhunyt venezuelai elnök emlékére az Hugo nevűt.

Az Ernestóban fás és friss, citrusos illatok keverednek púderjegyekkel. Aki lágyabb és gyümölcsösebb kölnit keres, annak készült a mangó- és papajaillatú Hugo.

„Vonzó illatok lesznek, ám az elnevezések is sokat jelentenek számunkra” – mondta Isbel Gonzalez, a homeopátiás gyógyszereket, tisztítószereket és táplálékkiegészítőket is gyártó Labiofarm kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettese.

Francia képlet

A francia képlet alapján Kubában gyártott parfümöket ezen a héten mutatják be a cég havannai konferenciáján. A két illat üvege egyelőre egyszerű, a címkén csak a nevük olvasható, de a Labiofarm díszesebb csomagolást tervez annak reményében, hogy piacra tudnak lépni Kubában és az ország határain kívül is.

A két illat tervezésén több mint másfél éven át dolgozott a francia Robertet cég. A Labiofarm más gyógyszergyárak rendezvényein kérdezett meg 122 látogatót, hogy a szűkített listáról melyik nevek tetszenek nekik.

A Labiofarm női illatpárt is gyárt: az egyiket Albának, a másikat Amaliának hívják. Az ALBA a Chávez alapította baloldali regionális szövetség rövidítése, ám Gonzales nem árulta el, hogy a női neveknek is van-e politikai üzenete.

Igazi kuriózum

A parfümipar számára létkérdés, hogy hírességekkel hirdessék az illatokat, ám a politikusok inspirálta kölni igazi kuriózum. Che Guevara arcképét használták már ruházati cikkek és autók eladásához is, de gyakran ütköztek az argentin születésű forradalmár egykori, ma is élő harcostársainak tiltakozásába.

Guevara 1959-ben segített Fidel és Raúl Castrónak Fulgencio Batista elnök megbuktatásában. Hugo Chávez lett Castro legnagyobb szövetségese a Szovjetunió bukása után, gyakran találkoztak, és Venezuela időről időre olcsó olajjal segítette ki a gazdasági gondokkal küzdő országot.

A Labiofarm igazgatója Castróék unokaöccse, és a parfümprojektet vezető biokémikus, Mario Valdez szerint mind Guevara, mind Chávez családja jóváhagyta a márkaneveket.