Háromezer európai csatlakozott a muszlim szélsőségesekhez

Vágólapra másolva!
Már 3000 fölött jár azoknak az európaiaknak a száma, akik csatlakoztak a közel-keleti iszlám szélsőségesekhez. Köztük olyanok is vannak, akik már visszatértek európai otthonukba. Az ellenük zajló fegyveres akciók növelik az európai terrortámadások kockázatát.
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges muszlim milíciákhoz - mondta az Európai Unió terrorellenes koordinátora, Gilles de Kerchove. Az uniós hivatalnok a BBC-nek nyilatkozott erről.

Nem biztos, hogy az adat teljesen pontos, de nagy valószínűséggel "már háromezer felett járunk". "Ez figyelemre méltó, hatalmas és példátlan szám, korábban ennek a közelében sem jártunk." Azt is mondta, hogy ebben benne vannak azok is, akik valamikor megfordultak a közel-keleti térségben, de már hazatértek, vagy meghaltak a szíriai és iraki harcokban.

Már beváltották a fenyegetést

Kerchove szerint "nem robbanásszerű, de folyamatos" a szíriai és iraki dzsihádistákhoz csatlakozó európaiak számának növekedése. Ebben szerepe lehetett annak, hogy az Iszlám Állam az általa ellenőrzött területeket külön kalifátusnak deklarálta, mivel "akik ebben hisznek, azok valószínűleg minél hamarabb csatlakozni akartak".

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra és más szélsőséges szervezetekre mért légicsapások nem növelik-e a megtorló terrortámadások kockázatát, Kerchove azt mondta, ez a kockázat növekszik. Példaként említette, hogy az Iszlám Állam már meg is fenyegette Franciaországot, majd egy francia állampolgárt Algériában a minap elraboltak és meggyilkoltak, vagyis "már be is váltották, amit bejelentettek".

Mozgolódni fog az al-Kaida is

Ráadásul nemcsak az Iszlám Államtól kell tartani, hanem más, rivális terrorszervezetektől, mindenekelőtt az al-Kaidától is. Az Iszlám Állam előretörése ugyanis európai terrortámadásokra késztetheti az al-Kaidát, csak azért, hogy megmutassa, változatlanul számolni kell vele is - mondta.

A szélsőségesek ellen fegyverrel fellépők koalíciója tagjainak ezért értékelniük kell a kockázatokat, és intézkedéseket kell tenniük állampolgáraik védelmére.

A britek már résen vannak

Nagy-Britannia - amely éppen csatlakozni készül az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel megindult légi hadműveletekhez - már a múlt hónap végén a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron brit miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. A brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.