Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) vezetője szerint "egyértelmű és létező veszélyt" jelent az amerikai és európai személy- és teherszállító repülőgépekre a Horaszan néven a minap ismertté vált szíriai terrorszervezet.

John Pistole megerősítette a korábban lábra kapott híreket, amelyek szerint a hét elején Szíriában végrehajtott légicsapások a Horaszan ellen irányultak, és az volt a céljuk, hogy meghiúsítsanak "egy küszöbönálló vagy a végrehajtási szakaszba lépett támadást".

Nyugati zsoldosokkal

Pistole szerint a Horaszan csoport olyan robbanószerkezeteket fejlesztett és tesztelt, amelyekkel ki tudná játszani a repülőtéri biztonsági ellenőrzést. A csoport nyugati zsoldosokat verbuvál, hogy ők helyezzék el a pokolgépeket személy- és teherszállító repülőgépek fedélzetén. Nem kizárt, hogy ezeknek az embereknek a neve nincs rajta a terroristákat felsoroló amerikai listán - mondta Pistole.

Végrehajtási fázisban

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kedden, Brüsszel pedig két napra rá figyelmeztetést adott ki a Horaszan jelentette veszély miatt. Hírszerzési információk szerint az iszlamista csoport már "végrehajtási fázisban" van az amerikai és európai célpontok elleni terrortámadások tervének kidolgozásával.

Csak a terror

A Horaszan az afganisztáni és pakisztáni fegyveres konfliktusokban megedződött iszlamistákból alakult, és az iszlám kalifátus megteremtéséért Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam szervezettel szemben egyetlen célja az amerikai és európai célpontok elleni merényletek végrehajtása. A szélsőségesek a szíriai zűrzavart kihasználva, ott szervezik külföldi támadásaikat és állítják össze pokolgépeiket.

Egy amerikai illetékes korábban azt mondta, hogy részben a szervezet küszöbön álló terrortámadása miatt kezdődtek meg kedd hajnalban az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légi támadásai Szíriában.