Könnygázt kaptak a hongkongi demokráciáért aggódó diákok

Hongkong, 2014. szeptember 28.
Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a demokrácia kiszélesítését követelő diákok ellen Hongkongban 2014. szeptember 28-án. Hongkongban több ezer diák követeli, hogy a 2017. évi kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelölt
Hongkong, 2014. szeptember 28. Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a demokrácia kiszélesítését követelő diákok ellen Hongkongban 2014. szeptember 28-án. Hongkongban több ezer diák követeli, hogy a 2017. évi kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak. (MTI/EPA/Alex Hofford)
Vágólapra másolva!
Könnygázzal és paprikaspray-vel oszlatták a diákok tüntetését Hongkongban. Szinte csataérré váltak az utcák. A diákok többek között szabad jelöltállítást követelnek a 2017-es kormányzóválasztáson.
Vágólapra másolva!

Paprikaspray-vel, könnygázzal igyekeznek szétoszlatni a rendőrök azt a több ezer diákot Hongkongban, akik egyhetes demonstrációjuk végén is azt követelik, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak.

A fiatalok vasárnap több helyen próbálták áttörni a rendőrkordont, összecsapások is voltak. A rendőrök paprikaspray-t is használtak a kormányzat épületénél. Készenléti rendőrök és sisakos, pajzsos, gyakorlóruhások is felléptek a demonstrálók ellen botokkal és gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverekkel. A fényképes beszámolók arról árulkodnak, hogy az utak szinte csatatérhez hasonlítanak, és több kórháznál is sorban állnak az ellátásra szorulók.

Forrás: MTI/EPA/Alex Hofford

Minimális rendőri erő

Az esti órákban hangosbeszélőkön szólították fel az embereket az azonnali távozásra, mert egy törvénytelen tüntetésen vesznek részt, és eddig csupán a minimális rendőri erőt alkalmaztak.

A diákok azt szerették volna elérni, hogy a Foglald el a központot! (Occupy Central) polgári engedetlenségi mozgalom a tervezett október elsejénél előbb, vagyis hétfőtől mozgósítsa szimpatizánsait. Céljuk, hogy polgárok tízezreivel bénítsák meg a város üzleti negyedét, amíg nem teljesítik követeléseiket. Vezetőik végül a jelek szerint abban maradtak, hogy tartják magukat az eredeti menetrendhez.

Sztrájkra hívtak

A diákszövetség éjfélig adott haladékot a hongkongi kormányzatnak arra, hogy teljesítse követeléseiket, egyúttal tanulmányaik további felfüggesztésével, a tüntetések folytatásával fenyegettek, sztrájkra hívták a hongkongiakat. Ezeket követelik:

  • mondjon le a kormányzó a "politikai reformfolyamatért" felelős többi tisztségviselővel együtt,
  • vonja vissza a kínai törvényhozás azt a döntést, amellyel rögzítették a 2017-es kormányzóválasztás kereteit,
  • tegyék szabaddá a lezárt Polgárok terét és
  • tegyék lehetővé a jövőbeni kormányzóválasztáson a szabad, vagyis "nyilvános jelölést".
Forrás: MTI/EPA/Alex Hofford

A hongkongi kormányzat vasárnap azt közölte, hogy figyelemmel van a különböző véleményekre, de ezt mindenkinek békésen kellene kifejeznie. Szerintük érvényesülni fog az általános választójog. A 2-3 jelöltet azonban egy a város társadalmát képviselő 1600 fős bizottság fogja kiválasztani.

A kínai központi kormány hongkongi ügyekért felelős hivatalának szóvivője szerint Hongkong képes kezelni a mozgalmat. Korábban "törvénytelen gyülekezésnek" nevezte a hongkongi demonstrációt, és jelezte: a pekingi kormány tiltakozik.