Legalább 30 halottja van a japán vulkánkitörésnek

2014.09.28. 10:20

Legalább harminc halott turistára bukkantak Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó csúcsának közelében - közölték vasárnap a helyi hatóságok, ismertetve a legfrissebb összesítéseket.

A korábbi hírek egy halottról szóltak, hetvenen megsérültek, közülük harminc embert súlyos állapotban vittek kórházba. Tíz súlyos sérültnek válságos az állapota. A hatóságok arról tájékoztattak, hogy az újonnan megtalált több mint harminc embernek leállt a szívműködése, semmilyen életjelet nem mutattak. Japánban addig nem nyilvánítanak valakit halottnak, amíg a hivatalos vizsgálat a halál beálltát meg nem állapítja.

Szombat délben tört ki

A Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake vulkán helyi idő szerint szombaton dél körül tört ki váratlanul. Ekkor több száz hegymászó és turista tartózkodott a hegyen vagy a közelében. Többségüknek sikerült leereszkedniük a hegyről, de több mint negyven hegymászó az éjszakát is a hegyen lévő turistakunyhókban töltötte, mert a rossz látási viszonyok miatt nem tudott elmenekülni. Nagy erőkkel folytatódnak a mentési munkálatok, vasárnap reggel óta három hegymászót menekítettek ki a tűzhányó környékéről.

Szürke hamuréteg mindenenForrás: MTI/AP/Kyodo News

Száz kilométerre csapódik le a hamu

A vulkán jelenleg csaknem 10 kilométer magas hamuoszlopot lövell ki magából, ami nehezíti a mentést. Már a tőle mintegy száz kilométere délkeletre fekvő Kofu városban is hamu lecsapódása figyelhető meg.
A 3067 méter magas Ontake a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közelében. A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.