Mindkét pápa ott volt a nagyszülők ünnepén

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vett vasárnap a nagyszülők ünnepén a római Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa az egész világból érkezett idősekkel találkozott, közöttük két iraki kurd menekülttel. Olaszországban 2005-től ünneplik a nagyszülők napját. Október 2-án tartják, amikor az egyház a védőangyalokat ünnepli.
Vágólapra másolva!

A nagyszülők ünnepe előtti vasárnap a világ minden részéből több tízezer nagymama és nagypapa érkezett a Szent Péter térre, ahol Ferenc pápa találkozott velük. A vatikáni Család Pápai Tanácsa rendezte idősek ünnepén a 87 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vett. A Szent Péter térre való megérkezésekor XVI. Benedeket Ferenc pápa fogadta és személyesen kísérte a kijelölt helyére a bíborosok közötti első sorba.

A nagypapák nagypapája

A "nagypapák nagypapájának" nevezett Ferenc pápa az idősekhez intézett beszédében azt hangsúlyozta, hogy az idős kort gyakran hajótörésként élik meg az öregek, akiket a társadalom is gyakran felületesen elítél és háttérbe szorít.

"Annak a népnek, amely nem gondozza és nem bánik jól az idősekkel, nincsen jövője! Elveszíti emlékezetét, kitépi saját gyökereit!" - hangoztatta a 78 éves Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy az idősekkel szemben akár a hétköznapokban, akár a háborúban gyakorolt erőszak felér a gyerekekkel szembeni erőszakkal.

XVI. Benedek, a bölcs nagypapa

Ferenc pápa kijelentette, hogy az idős generációk hitének köszönhető, hogy a hit fennmaradhatott Kelet-Európában az egyház üldözéseinek éveiben. Azt kérte, az idősek otthonai valóban otthonok, ne börtönök legyenek, ahol az öregeket elfelejtik. Hozzátette: az, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa is a Vatikánban él, olyan "mintha egy bölcs nagypapa lenne az otthonomban".

A Szent Péter téren az idősek is beszéltek. Egy olasz hölgy beszámolt arról, mennyi szomorúsággal és örömmel is találkozik az idősek otthonában, ahol szavai szerint idős korban is mély barátságok születnek. Egy másik arról szólt, hogy szeptember elsején ment nyugdíjba és ezzel számára élete egy új korszaka kezdődött el. Egy brit nagymama unokáját kézen fogva beszélt családjáról. Egy iraki kurd házaspár beszámolt arról, miként menekült el szülőföldjéről. Elmondták, hogy szenvedéseik ellenére tíz gyermekük és tizenkét unokájuk van.

A nagyszülők ünnepén több ismert olasz művész is fellépett, közöttük Andrea Bocelli olasz tenor is énekelt.