Az amerikai katonák nem akarnak visszamenni Irakba

Obama
US President Barack Obama delivers a prime time address from the Cross Hall of the White House on September 10, 2014 in Washington, DC. Vowing to target the Islamic State with air strikes "wherever they exist", Obama pledged to lead a broad coalition to fight IS and work with "partner forces" on the ground in Syria and Iraq. AFP PHOTO/POOL/Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg tagjainak döntő többsége ellenzi szárazföldi csapatok bevetését Irakban és Szíriában. Soha nem bíztak igazán Barack Obama főparancsnoki képességeiben, az elnök támogatottsága azonban most drasztikusan leesett; nem éri el a 15 százalékot – derült ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

A katonák többsége támogatja Obama többször is megerősített ígéretét, hogy nem engedi újabb iraki „szárazföldi háborúba rángatni” az amerikai hadsereget. A Military Times felméréséből azonban az is kiderült, hogy nem bíznak az elnöki főparancsnoki képességeiben, nem hiszik, hogy alkalmas lenne egy nagyszabású háborúban vezetni a nemzetet.

A lap 2200 aktív állományban lévő katonát kérdezett meg. 70,1 százalékuk nemmel válaszolt arra a kérdésre, véleménye szerint kellene-e jelentős számú harcoló csapatokat küldeni Irakba a helyi biztonsági erők megsegítésére.

Töltik fel a gépeket a USS George H.W. Bush fedélzetén. Egyelőre csak a levegőből támadják az amerikaiak az Iszlám Állam állásait Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Miért lenne most más a végeredmény?

„Az ő országuk, az ő dolguk” – vélekedett például a szárazföldi erők egyik tisztje, aki három alkalommal szolgált Irakban.

A felmérést a lap nyáron, internetes megkérdezéssel végezte, és augusztusban zárta le, amikor az amerikai légierő már lőtte az Iszlám Állam iraki állásait.

A kérdőívek és interjúk elemzéséből az is kiderült, hogy a katonák újabb kérdéseket fel tesznek fel azzal kapcsolatban, miért vonult ki az Egyesült Államok 2011-ben Irakból, mi és miért romlott el azóta.

A szárazföldi harc oroszlánrésze a kurdokra marad Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az irakiak úgyis elszúrják majd

Sokan felvetik azt is, miért gondolja bárki is, hogy a hosszú távú következmények ezúttal mások lennének?

„Az egésznek úgysem lenne végül semmi értelme – mindegy, milyen jól végeznénk mi a dolgunkat, az iraki kormány képtelen tartani magát” –vélekedett Christopher Fox tengerészgyalogos hadnagy.

Kiégtek a katonák

Sokan egyetértenek haditengerészet egyik név nélkül nyilatkozó szanitécével, aki több misszióban is szolgált Irakban és Afganisztánban. Ő arra emlékeztetett, hogy a szolgálat súlyos mentális, fizikai és személyes hatásokkal járt. „Egyszerűen kiégtünk” –summázta a következményeket.

A pesszimizmust tovább erősíti, hogy értelmetlennek találják a hozott áldozatot. Az aktív állományban lévő válaszadóknak csupán a 30 százaléka véli úgy, hogy a nyolc évig tartó iraki háború „nagyon”, illetve „meglehetősen” sikeres volt. 2011-ben, a kivonuláskor még a 64 százalékuk vélekedett így.

Kész seggberúgás

„Úgy érzem, mintha seggbe rúgták volna, mert az iraki szélsőségesek újra teret nyernek, így az egész olyan, mintha semmit sem érne mindaz, amit tettem” – mondta a 39 éves Darrell Priestley tengerészgyalogos őrmester, aki 2009-ben szolgált Irakban.

Egyre többen bírálják is Barack Obamát, amiért úgy döntött, hogy 2011-ben az összes amerikai katonát kivonták Irakból. A katonai vezetők közül sokan már akkor is úgy vélekedtek, hogy 10-20 ezres erőt az országban kellett volna hagyni, annak ellenére, hogy az iraki parlament akkoriban nem volt hajlandó jogi védelmet biztosítani az amerikai hadsereg tagjainak.

Hivatalba lépése óta soha nem bíztak igazán a katonák az elnök főparancsnoki képességeiben Forrás: AFP/Saul Loeb

Nem bíznak az elnökben

Az elnök támogatottsága jelentősen csökkent a hadseregben – pedig soha nem volt különösebben nagy. 2009-ben a megkérdezettek 35 százaléka helyeselte azt a módot, ahogyan az elnök főparancsnoki munkáját végezte. Idén az arányuk 15 százalék alá csökkent.

A bizalomhiány határozza meg azt is, hogyan tekintenek az egész iraki problémára, és így sokkal nehezebb is mobilizálni a hadsereget.