Merkel gépével utaznak a német katonák

2014.10.01. 22:18

Napok óta Afganisztánban vesztegel 150 szabadságra készülő német katona, mert meghibásodott a szállításukra kijelölt repülő. A kormányzat most egy luxus felszereltségű géppel segíti ki a német hadsereget. A repülővel a kancellár és más kormánytagok utaznak - írta a blogján egy védelmi ügyekkel foglalkozó német szakújságíró.

A légierő Afganisztánba rendelt Airbus A310-es csapatszállító gépének meghibásodott a vészhelyzeti oxigénellátó rendszere. Emiatt nem repülhet 7500 méternél magasabban. A német hadsereg, azaz a Bundeswehr műveleti irányító központja ezért úgy döntött, másként oldják meg, hogy a katonák otthon tölthessék el szabadságukat – írta bejegyzésében Thomas Wiegold.

A kormány gépe segíthet

Most kölcsönveszik a légierő által a kormányzat rendelkezésére bocsátott egyik Airbus A340-es gépét. Igen ám, de a VIP-felszereltség miatt a luxusgép csak jóval kevesebb személy szállítására alkalmas, mint az A310-es csapatszállító. Ezért feltehetően igénybe veszik a kormányzati utak lebonyolítására biztosított másik luxusrepülőt is, továbbá bérelnek egy chartergépet - írta Thomas Wiegold.

Botrány lehet az ügyből

A német egységek 150 szabadságolt katonája a múlt szombat óta vesztegel Mazari-Sarifban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra javítják meg a meghibásodott csapatszállító gépet – írta Thomas Wiegold. Az újságíró egyebek mellett arról híres, hogy a Der Spiegel című hírmagazinban 2011-ben feltárta, hogy a kormány engedélyt adott 200 Leopard 2 harckocsi szaúd-arábiai exportjára, ami nagy belpolitikai botrányt okozott.

Luxuskörülmények között utazhatnak a katonák (képünk illusztráció)Forrás: AFP/Karim Sahib

A szakújságíró értesülése tovább bővíti a Bundeswehr súlyos technikai gondjairól szóló beszámolók sorát. Az utóbbi napokban kiderült, hogy 2010-ben a világméretű pénzügyi válság miatt véghezvitt kormányzati takarékossági intézkedések részeként alkatrész-beszerzési tilalmat rendeltek el a Bundeswehrnél. Sokak szerint ez a lépés vezetett ahhoz, hogy a hadsereg járműállományának nagy része jelenleg használhatatlan.