Merkel gépével utaznak a német katonák

Etihad, Abu Dhabi, Airbus A380 lakosztály
A picture taken on May 4, 2014 in Abu Dhabi shows the interior of the first class suites of the new A380 aircraft of the United Arab Emirates airline carrier Etihad Airlines. Etihad Airways will be targeting premium high-yielding passengers as the company announced that its Airbus A380 will offer hotel-style bedrooms. AFP PHOTO /KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
Napok óta Afganisztánban vesztegel 150 szabadságra készülő német katona, mert meghibásodott a szállításukra kijelölt repülő. A kormányzat most egy luxus felszereltségű géppel segíti ki a német hadsereget. A repülővel a kancellár és más kormánytagok utaznak - írta a blogján egy védelmi ügyekkel foglalkozó német szakújságíró.
Vágólapra másolva!

A légierő Afganisztánba rendelt Airbus A310-es csapatszállító gépének meghibásodott a vészhelyzeti oxigénellátó rendszere. Emiatt nem repülhet 7500 méternél magasabban. A német hadsereg, azaz a Bundeswehr műveleti irányító központja ezért úgy döntött, másként oldják meg, hogy a katonák otthon tölthessék el szabadságukat – írta bejegyzésében Thomas Wiegold.

A kormány gépe segíthet

Most kölcsönveszik a légierő által a kormányzat rendelkezésére bocsátott egyik Airbus A340-es gépét. Igen ám, de a VIP-felszereltség miatt a luxusgép csak jóval kevesebb személy szállítására alkalmas, mint az A310-es csapatszállító. Ezért feltehetően igénybe veszik a kormányzati utak lebonyolítására biztosított másik luxusrepülőt is, továbbá bérelnek egy chartergépet - írta Thomas Wiegold.

Botrány lehet az ügyből

A német egységek 150 szabadságolt katonája a múlt szombat óta vesztegel Mazari-Sarifban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra javítják meg a meghibásodott csapatszállító gépet – írta Thomas Wiegold. Az újságíró egyebek mellett arról híres, hogy a Der Spiegel című hírmagazinban 2011-ben feltárta, hogy a kormány engedélyt adott 200 Leopard 2 harckocsi szaúd-arábiai exportjára, ami nagy belpolitikai botrányt okozott.

Luxuskörülmények között utazhatnak a katonák (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Karim Sahib

A szakújságíró értesülése tovább bővíti a Bundeswehr súlyos technikai gondjairól szóló beszámolók sorát. Az utóbbi napokban kiderült, hogy 2010-ben a világméretű pénzügyi válság miatt véghezvitt kormányzati takarékossági intézkedések részeként alkatrész-beszerzési tilalmat rendeltek el a Bundeswehrnél. Sokak szerint ez a lépés vezetett ahhoz, hogy a hadsereg járműállományának nagy része jelenleg használhatatlan.