Kétmilliónál több hívőt várnak a ma kezdődő mekkai zarándoklatra. A szaúd-arábiai hatóságok a korábbinál is szigorúbb biztonsági intézkedéseket hoztak elsősorban az Iszlám Állam és az ebola jelentette veszély miatt.

A mekkai zarándoklat, a háddzs a szunnita iszlám öt „tartópillérének”, fő parancsolatának egyike. Életében egyszer lehetőleg minden muzulmánnak részt kell vennie rajta.

A több millió zarándok október 1-6 között szigorú szabályok alapján hajtja végre a szertartásokat: megkerülik a szent Kábát, megcsókolják az épület egyik falába illesztett fekete követ, elfutnak két közeli hegy, Szafa és Marva között, Mína közelében megkövezik az ördögöt jelképező oszlopokat, juhot áldoznak, majd összegyűlnek az Arafát-hegynél, ahol a hagyomány szerint utoljára prédikált Mohamed próféta.

A mekkai Nagymecset, a Kába otthonaForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Új veszélyforrások

A hatalmas tömeg mindig komoly biztonsági és egészségügyi kockázatot jelent, az idén azonban újabb veszélyforrásokkal is szembe kell nézniük a szaúdi hatóságoknak.

Ezek közül az egyik az Iszlám Állam okozta fenyegetés. Szaúd-Arábia tagja a dzsihádisták ellen légi csapásokat végrehajtó nemzetközi koalíciónak, és szakértők nem tartják kizártnak, hogy az Iszlám Állam ennek megtorlásaképpen valamilyen módon megzavarja a háddzsot.

Ennek megakadályozására a szaúdi biztonsági erők több mint 85 ezer tagját mozgósították. Emellett több száz kamera pásztázza majd a tömeget, és arcfelismerő technológiát is alkalmaznak az esetleges terroristák kiszűrésére.

A világ minden tájáról érkeznek hívők a zarándoklatraForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Mindenkit ellenőriznek

Minden zarándoknak állandóan magánál kell tartania az engedélyét, amelyet elektronikus szkennerekkel ellenőriznek – szaúdi sajtójelentések szerint így akarják kiszűrni a nem regisztrált külföldieket.

A hatóságok emellett szerződést kötöttek egy brit biztonsági céggel is, hogy segítsen a zarándokok biztonságának garantálásában.

A biztonság kedvéért a belügyminiszter a szaúdi SPA hírügynökség beszámolója szerint arra is megkérte a zarándokokat, hogy a rendezvény alatt kerüljék a „politikai és világnézeti” jelszavak hangoztatását.

Már a zarándoklat kezdete előtt elkezdtek özönleni a hívek MekkábaForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Félnek az ebolától is

A szaúdi egészségügyi hatóságokat korábban elsősorban az agyhártyagyulladás, a tbc és a többi, nagy tömegben könnyen terjedő betegség aggasztotta, az elmúlt fél évben azonban az ebola vált a legsúlyosabb veszélyforrássá.

Már áprilisban bejelentették, hogy az idén nem adnak vízumot a Sierra Leone-i, libériai és guineai zarándokoknak – ezt a három országot sújtja leginkább a vérzéses láz.

A nigériaiaknak azonban nem tiltották meg a mekkai zarándoklatot annak ellenére, hogy a 174 milliós országban is volt húsz ebolás beteg, igaz, az szeptember közepén már egyetlen gyanús esetet sem jelentettek. A kivételezést alighanem az indokolja, hogy a Nigériából érkezik a legtöbb zarándok Mekkába.