Orosz harckocsik jelentek meg Donyecktől északra

2014.10.01. 11:56

Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél - közölte Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

A szakértő Facebook-oldalán arról is írt, hogy a Debalcevétől nem messze, északra található Sztahanov településnél néhány napja egy orosz deszantos rohamhadosztály tagjai tűntek fel, akik a térségben technikai eszközökkel elnémították a mobiltelefonokat. 

Mészárlástól tartanak

Debalceve és Sztahanov két kelet-ukrajnai megyeközpont, Luhanszk és Donyeck között fekszik. Debalcevénél hetek óta támadják az oroszbarát szeparatisták és a kijevi állítások szerint az oldalukon harcoló orosz katonák az ukrán fegyveres erők tagjait. Az ukrán médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint félő, hogy Debalcevénél megismétlődnek a Donyeck melletti Ilovajszknál történtek.

Ez utóbbi településen az ukrán katonákat és a belügyi önkénteseket augusztus végén körbezárták a szeparatista és orosz csapatok, majd kijevi források szerint egyenesen lemészárolták őket. Az ilovajszki "katlanban" hivatalos becslés szerint az ukrán erők legalább 200 tagja esett el, sokan fogsága kerültek. Ez volt az ukrán fegyveres erők legnagyobb vesztesége a terrorellenesnek nevezett hadművelet közel fél évvel ezelőtti kezdete óta.

Oroszbarát szeparatisták Donyeck mellettForrás: AFP/Anatolii Boiko

 

Felkészültek a téli hadviselésre

A múlt hét végén viszont a Debalcevénél szolgáló katonák még azt állították egy ukrán tévéműsorban, hogy egy elit orosz tengerészgyalogos egységet is sikerült megsemmisíteniük, és egyelőre meg tudták akadályozni azt, hogy az ellenséges erők bekerítsék őket. Tartják állásaikat, és hosszú távra rendezkednek be: a hideg idő közeledtére felkészülve kályhákat állítottak be a sátrakba és a lövészárkokba. Timcsuk értesülései szerint Donyeckben eközben nyoma veszett több orosz katonának. Ez szerinte arra utal, hogy a városban a Moszkva-barát szakadárokkal szemben álló partizánok kapcsolódtak be a harcokba.

Repülőtérért egy városrészt

Közben Szerhij Taruta Donyeck megyei kormányzó megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint tárgyalások folynak a donyecki nemzetközi repülőtér "elcseréléséről" egy szeparatista ellenőrzés alatti területre. A napokban az ukrán médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az ukrán hadsereg csak azért tartja ellenőrzése alatt a légi kikötőt, hogy elcserélje azt a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, orosz katonák és szakadárok által megszállt Novoazovszk városára.

Taruta pontosított ugyanakkor, hogy nem Novoazovszkról van szó, hanem Donyeck városának egy részét cserélnék el a repülőtérre.  A donyecki repülőtér olyan erődítmény, amelyet a szakadárok hiába ostromolnak és lőnek nehézfegyverekkel hetek óta, nem képesek bevenni.